Hlavní obsah

Letní počasí vydrží ještě tři týdny. Pak se citelně ochladí

Novinky, mif

Nezvykle teplé počasí, které připomíná spíše léto než jaro, vydrží i v nadcházejících týdnech. V polovině května by však měla rtuť v teploměrech citelně klesnout. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Celé období od 23. dubna do 20. května 2018 bude teplotně průměrné až slabě nadprůměrné,“ uvedli meteorologové.

Zdůraznili však, že teplejší počasí typické spíše pro letní měsíce můžeme očekávat jen v prvních třech sledovaných týdnech. „V prvním týdnu se minimální noční teploty vzduchu budou pohybovat zpočátku kolem 10 °C, na jeho konci bude kolem 5 °C. Maximální denní teploty budou na začátku týdne v intervalu 22 až 27 °C, ve druhé polovině postupně od 13 do 18 °C. Třetí týden období bude pravděpodobně průměrný,“ stojí ve výhledu.

„Poslední týden se jeví jako nejchladnější, tedy průměrný až podprůměrný s průměrnou týdenní minimální teplotou kolem 6 °C a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem 16 °C,“ podotkli meteorologové.

Nadprůměrné teploty pokazí srážky

Relativně teplé počasí však pokazí srážky, které budou v celém období průměrné až slabě nadprůměrné.

„Nejvíce srážek by mělo spadnout v týdnu od 7. do 13. května s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 19 mm. Pravděpodobně nejméně srážek spadne ve 2. týdnu období, kolem 11 mm,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 23. dubna do 20. května v letech 1981 až 2010 byla 12,6 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 54 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám