Hlavní obsah

Dostat dítě na tábor? Jde o závod s časem

Právo, Kateřina Severová

Dostat dítě na letní tábor je mnohdy boj s časem. Organizátoři pobytů rozjeli registraci už v lednu, teď řada z nich hlásí plné kapacity. Některé tábory jsou vyprodané během pár hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přestože do začátku letních prázdnin zbývají ještě téměř tři měsíce, letní pobytové i příměstské tábory hlásí téměř plno. Kdo zaspal, už nyní nemá moc na výběr.

V posledních letech je největší zájem především o příměstské tábory, u nichž mají děti zajištěný celodenní program a večer se vrací domů. Proti pobytovým jsou cenově dostupnější, v průměru stojí na týden kolem 1600 korun.

„Příměstské máme plné téměř všechny, u pobytových máme ještě volno,“ uvedl například Libor Bezděk z Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy.

Rodiče si tady z nabídky příměstských táborů mohou vybrat programy zaměřené na sport, výtvarné tvoření, poznávání přírody, zvířat nebo zajímavostí hlavního města.

Trendem jsou příměstské tábory

Stejnou zkušenost mají i v jiných městech republiky. Třeba jedno z největších a nejstarších volnočasových center v Brně Lužánkách nabízí 180 příměstských táborů a 25 pobytových. Mnoho z nich je už naplněno.

„Rodiče mohli začít s přihlašováním v polovině ledna. Hned se zaplnily tábory, které navazovaly na nějaký kroužek, kam dítě chodilo. Na jaře přichází druhá vlna, kdy je ještě šance z něčeho vybrat a mít štěstí. V létě se najdou volná místa, ale rodič a dítě už nemají možnost výběru,“ uvedla mluvčí Lužánek Anna Petrželková s tím, že nejpopulárnější jsou každoročně tábory sportovní, cirkusové a taneční.

Ačkoliv trendem jsou nyní hlavně příměstské tábory, o pobytové je také velký zájem. A jejich nabídka je široká.

Rodiče v pohotovosti

Některé jsou tak oblíbené, že zmizí během pár hodin. Řada rodičů proto neváhá a nastaví si v mobilu upozornění a počítač má v pohotovosti, aby nepropásli spuštění registrace a přihlásili tak úspěšně dítě na požadovaný tábor.

„Podcenili jsme to a k registraci jsme se dostali až po šesti hodinách od spuštění. První turnus, který jsme chtěli, byl už plný. Podařilo se nám dceru dostat až na druhý. Museli jsme kvůli tomu přeorganizovat letní dovolenou,“ řekla Právu Lenka, která svou osmiletou dceru přihlásila na třítýdenní všestranný letní tábor ve Vráži u Písku, jejž pořádá Vysokoškolský odborový svaz České zemědělské univerzity.

Příští rok by měl na stejný tábor vyrazit i jejich syn. „Počítám, že budeme v pohotovosti u počítače s manželem oba,“ podotkla s tím, že první turnus tábora, o který stála, s 200 místy byl plný za sedm hodin.

Podobnou zkušenost mají i jiní rodiče. Sami organizátoři táborů připouštějí, že dostat potomka na pobyt je někdy závod s časem. Přestože mají rodiče ještě šanci potomka na nějaký pobyt přihlásit, výběr je už omezený.

„Sedmdesát procent nabízených táborů je obsazených. Hned první tři dny se naplnilo třicet procent,“ sdělila ředitelka největší volnočasové organizace v Plzni Eva Tischlerová.

Počítá s tím, že po zkušenostech z minulých let, kdy mnoho rodičů v případě letních táborů zaspalo, bude organizace ještě pár pobytů do své nabídky přidávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám