Hlavní obsah

V Česku vládne letní počasí, teplotní rekordy padaly na většině stanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současné slunečné počasí přepisovalo dosavadní teplotní rekordy. Největší teplo bylo ve čtvrtek v Doksanech na Litoměřicku, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 26,3 stupně Celsia, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Jeden z nejstarších rekordů padl v Přerově, odolával více než jedno století.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V Přerově bylo naměřeno 24,8 stupně, teplota tak překonala rekord z roku 1906, kdy se teplota dostala na 24 stupňů.

Maximální teplota pro tento den byla podle webu ČHMÚ překonána na osmi stanicích, které fungují déle než jedno století. Z těchto stanic se rtuť dostala nejvýše v Oticích u Opavy, kde teplota dosáhla 25,3 stupně, zatímco předchozí rekord z roku 1952 činil jen 21,8 stupně Celsia.

Na jižní Moravě bylo nejtepleji ve Strážnici, kde meteorologové naměřili 25,4 stupně, což je téměř o tři stupně více než v roce 1967.

Ve Zlínském kraji bylo nejtepleji ve Valašském Meziříčí, kde meteorologové naměřili 25,8 stupně Celsia. Dosavadní maximum činilo 21,9 stupně Celsia z roku 1952. Ve Vsetíně bylo 25,5 stupně Celsia. Ve městě tak byl překonán původní, 51 let starý rekord o hodnotě 21,4 stupně Celsia. Dlouholeté rekordy padly také v Kroměříži, Bystřici pod Hostýnem, Holešově, Štítné nad Vláří, Vizovicích, Starém Městě, Horní Bečvě a Strání.

V Moravskoslezském kraji bylo nejtepleji v Bohumíně a v Ostravě-Porubě. Stanice tam naměřily 26,2 stupně Celsia. Rekord z roku 1989 byl v Bohumíně překonán o 3,7, v Porubě o rovné čtyři stupně Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám