Hlavní obsah

Babiš přijme, když Zeman pověří sestavením vlády jiného člena ANO

Praha
Aktualizováno

Andrej Babiš (ANO) bude akceptovat, když prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády někoho jiného z hnutí ANO než je on. Premiér v demisi to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Dodal ale, že od prezidenta takový krok neočekává.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš po neúspěšném jednání se zástupci ČSSD

Článek

„Když mi řekne, že chce pověřit Richarda Brabce, budu to respektovat,” řekl premiér Lidovým novinám. Babiš ale nepředpokládá, že hlava státu s takovým návrhem přijde: „Prezident drží slovo, dal mi slib a čas do konce června.”

O sestavování vlády bude Babiš se Zemanem jednat v úterý na schůzce v Lánech.

V pondělí na výjezdním zasedání vlády v Královéhradeckém kraji Babiš pouze uvedl, že „karty rozdává prezident” a on si prý vyslechne jeho názory a doporučení. Naslouchat hodlá rovněž poslaneckému klubu hnutí ANO.

Možnou spolupráci s SPD a komunisty Babiš nechtěl komentovat. „Já si počkám na pana prezidenta. Hlavně už potřebujeme vládu s důvěrou,” odtušil a dodal, že nerozumí tomu, jak chtějí strany ve Sněmovně prosazovat svůj program z opozice.

„Většina stran jenom kritizuje a není schopná přijmout žádnou odpovědnost,” doplnil.

Kandidátem až do smrti

Významnou překážkou v dosavadních jednáních o podpoře druhé Babišovy vlády je premiérovo trestní stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Možnost, že by nestanul v čele nové vlády, Babiš dosud odmítal. Koncem února řekl, že bude jediným kandidátem ANO na premiéra „až do smrti”.

Poté co minulý čtvrtek zkrachovalo jednání o možné vládní spolupráci ANO a ČSSD, prohlásil Babiš, že pro jeho další postup při sestavování vlády bude zásadní stanovisko prezidenta republiky. „A samozřejmě je taky zásadní názor našeho poslaneckého klubu,” dodal Babiš. Hnutí ANO dosud nárok svého předsedy na premiérský post podporovalo.

Prezident republiky pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi dal čas do léta.

Anketa

Měl by podle vás prezident Miloš Zeman pověřit sestavením vlády jiného zástupce ANO než Andreje Babiše?
Ano
7,4 %
Ne, měl by pověřit znovu Babiše
45,3 %
Ne, měl by pověřit někoho z jiné strany
47,3 %
Celkem hlasovalo 3779 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám