Hlavní obsah

Zeman příští týden vyrazí za Kiskou do Tater

Prezident Miloš Zeman vyrazí příští týden na první zahraniční cestu ve svém druhém funkčním období. Zamíří tradičně na Slovensko, kde by se měl na Štrbském plese ve Vysokých Tatrách setkat s prezidentem Andrejem Kiskou i premiérem Peterem Pellegrinim.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska (vlevo) a český prezident Miloš Zeman na archivním snímku z roku 2015

Článek

Na setkání ve Vysokých Tatrách se, v případě úspěchu Zemana v prezidentských volbách, obě hlavy států domluvily na loňském jednání, kdy český prezident přijel na závěr svého prvního funkčního období do Bratislavy.

Zeman na Slovensko odletí příští týden ve středu, s Kiskou a Pellegrinim se setká ve čtvrtek 5. dubna. Zpět do České republiky se vrátí v pátek po poledni. Přesný program Pražský hrad se slovenskými protějšky chystá.

Tématem jednání s Kiskou by podle ředitele zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka měla být současná vnitropolitická situace v obou zemích. Mluvit by tak mohli o slovenské vládní krizi spojené s protesty veřejnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka. Z čela slovenské vlády během ní musel odejít Robert Fico, ke kterému měl Zeman blízko. Zeman by naopak mohl Kisku informovat o sestavování vlády v České republice.

Společné priority

Prezidenti by se měli také bavit o letošních oslavách 100. výročí založení Československa a dalších „kulatých” výročích a o způsobu jejich připomenutí. Setkat by se mohli na společných akcích v České republice, na Slovensku i v dalších zemích. Dalším důležitým tématem podle Jindráka bude předsednictví visegrádské čtyřce. Slováci ji povedou od začátku letošního července, Češi na ně navážou od července příštího roku.

„Máme dobrou příležitost to propojit, aby na sebe navazovaly i priority,” poznamenal Jindrák. Podotkl, že rok po skončení českého předsednictví Visegrádu bude Česká republika předsedat Radě EU. „Je to další možnost vše provázat s prioritami v Evropské radě,” dodal. Na jednání prezidentů by se mohlo mluvit i o vzniku českého domu v Bratislavě nebo o ekonomické spolupráci.

Ještě letos by měl Zeman navštívit i další sousední země Polsko, Německo a Rakousko. Navštívit by také chtěl jako „čestného souseda” Maďarsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám