Hlavní obsah

Pošťáci předložili Babišovi účet za služby, které po nich stát chce, ale neplatí

Téměř polovina zaměstnanců České pošty se podepsala pod petici, kterou v pondělí odboráři předali premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Žádají úhradu nákladů za základní poštovní služby, které stát prostřednictvím zákonů vyžaduje, ale dostatečně na ně podle nich nepřispívá.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Česká pošta má podle autorů petice zákonem uložené povinnosti, které jsou pro ni vzhledem k rozsahu a vysokým nákladům velkou ekonomickou zátěží. Náklady ročně přesahují dvě miliardy korun, ale stát přispívá maximálně čtvrtinou. Česká pošta tak tyto ekonomicky nevýhodné služby hradí z velké části sama.

Nedostatek peněz pak nejvíce pociťuje 30 000 zaměstnanců, kteří pracují za nízké mzdy a často ve špatných pracovních podmínkách. Petici podepsalo 14 000 z nich.

Průměrná mzda zaměstnanců pošty je necelých 24 000 Kč, zatímco celorepublikový průměr byl loni zhruba 29 500 korun. Platy v České poště jsou nízké i přesto, že za poslední tři roky mzdy zaměstnanců podniku vzrostly zhruba o 13 procent.

Drahám 14 miliard, poště jen půl miliardy

Pro zaměstnance České pošty je nezbytné, aby stát spravedlivě přistupoval k poštovním službám, obdobně jako ke službám v autobusové a železniční dopravě, a hradil také náklady na základní poštovní služby, uvedla předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová.

„Stávající výše limitu úhrady čistých nákladů na základní poštovní služby stanovená zákonem je nedostatečná a neporovnatelná s jinými odvětvími. Základní poštovní služby maximálně 0,5 miliardy Kč, Správa železniční a dopravní cesty 13 miliard Kč, České dráhy 14 miliard Kč, autobusoví dopravci 4,5 miliardy ročně. Pro změnu této situace je nezbytná úprava zákona o poštovních službách,” dodala.

Odborový svaz zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, který petici sestavil, je největší odborovou centrálou na poště s více než 9000 členy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám