Hlavní obsah

Silný vítr láme stromy. Na Náchodsku dosáhl síly vichřice

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, den, alf

Hasiči v několika krajích zasahovali od sobotního večera u desítek událostí v souvislosti se silným větrem. Odstraňovali spadlé stromy nebo uvolněné střešní krytiny. Nejhorší situace byla na Bruntálsku, Šumpersku a Náchodsku, kde vítr dosáhl síly vichřice.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči na jihu Moravy zasahovali u stovky událostí.

Článek

Několik desítek spadlých stromů kvůli silnému větru řešili v noci ze soboty na neděli hasiči v Moravskoslezském kraji. V jejich odstraňování pokračují i v neděli ráno. Nejhorší situace je na Bruntálsku, kde je od 5 hodin uzavřena silnice I/11 mezi Sobotínem a Starou Vsí.

„Hasiči vyjížděli ke dvěma desítkám událostí od sobotního večera do nedělního rána v souvislosti se silným větrem, který zatím neustává ani nyní. U každého výjezdu řešili většinou několik spadlých stromů,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Dodal, že tři události se staly v okresech Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín. Dosud se obešly bez zranění i větších materiálních škod.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Strom spadl na dům v Červeném Kostelci

V oblasti Rýmařova na Bruntálsku pak hasiči odstraňovali stromy od půl osmé večerní po celou noc především ve Valšovském žlebu. „A to na silnici mezi Rýmařovem a Dlouhou Loučkou a na silnici I/11 přes sedlo Skřítek mezi Rýmařovem a Šumperkem. V úseku Sobotín-Stará Ves je silnice I/11 od nedělních 5 hodin uzavřena,“ upozornil Kůdela.

Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli v noci na neděli kvůli silnému větru k 70 událostem. Likvidace následků větru je zaměstnávala již v sobotu, celkem tak za víkend řešili už přes 150 událostí. Odstraňovali zejména spadané stromy, museli se vypořádat s uvolněnými střešními krytinami. Aktuálně je kvůli popadaným stromům uzavřeno několik silnic nižších tříd a silnice první třídy u Skřítku na Šumpersku, sdělila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Spadlý strom v Královéhradeckém kraji

Silnice jsou dočasně uzavřené například mezi obcemi Jívová a Dolany, Hraničné Petrovice a Těšíkov či Chabičov a Huzová na Olomoucku. Na Přerovsku jsou to úseky mezi obcemi Paršovice a Lhota nebo obcí Niva a Protivanov.

"Celou noc byly v terénu desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří odstraňovali následky řádění silného větru. Ten se neuklidnil a stále shazuje stromy a uvolňuje střešní krytiny," uvedla mluvčí, podle které bylo také nutné posílit směnu na krajském operačním a informačním středisku hasičů. "Požární stanice své početní stavy posilovat nemusely," řekla mluvčí.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Odstraňování stromů v Pekelském údolí

Hasiči vyjížděli v noci na neděli a dopoledne k zásahům i na východě země. Ve Zlínském kraji si do ranních hodin připsali výjezdy ke třicítce událostí v souvislosti s poryvy nárazového větru. Většinou se jednalo o odstraňování popadaných stromů. Nejhorší byla situace na Kroměřížsku, a to v okolí Bystřice pod Hostýnem a Holešova.

Záchranáři o víkendu řešili i zajištění poškozené střechy ve Chvalnově. „Šlo o střechu místní sokolovny. Řešili jsme zde uvolněný plech. Pád střechy nehrozil,“ sdělil Právu Roman Žemlička z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Na silnici směrem k poutnímu místu Hostýn nad Bystřicí pod Hostýnem popadalo hned několik statných stromů a policie musela komunikaci od parkoviště až k samotnému poutnímu místu uzavřít kvůli nebezpečí pádu dalších stromů.

Vichřice na Náchodsku

V Královéhradeckém kraji se vlivem větru tvoří v Krkonoších a Orlických horách na vozovkách sněhové jazyky, v lesních úsecích hrozí pád větví či stromů. Vyplývá to z údajů krajských cestářů.

Na Náchodsku dosahuje vítr rychlosti vichřice. Kvůli spadlým stromům je zavřená silnice třetí třídy z Náchoda do Babí a komunikace z Lipí do Jizbice na Náchodsku. Na Rychnovsku zůstává na silnicích, které nemohou být ošetřovány chemicky, ujetá vrstva sněhu.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči odstraňují strom v Červeném Kostelci

„Do nedělního rána evidujeme už téměř 200 událostí. Nejčastěji se jedná o popadané stromy, ale také přetrhané dráty elektrického vedení. Nejhorší situace byla na Náchodsku, Rychnovsku a Jičínsku. Například na Náchodsku vyjížděli hasiči k sedmdesátce událostí, na Rychnovsku k šedesáti případům,” informovala mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Na Pardubicku a v regionu Žamberku a Lanškrounu na Orlickoústecku v neděli ráno fouká nárazový vítr. V otevřených úsecích se tak mohou tvořit sněhový jazyky. Vyplývá to z údajů na webu krajských silničářů.

Cestáři museli v noci zavřít silnici v úseku Kunvald - Rokytnice v Orlických horách, protože tam popadaly stromy. Stromy jsou už odstraněné a silnice průjezdná. V Železných horách zůstává na vozovkách neošetřovaných chemicky ujetá vrstva sněhu pokrytá posypem.

Desítky výjezdů měli také hasiči na jihu Moravy. „Za posledních 24 hodin jsme zasahovali u 99 událostí, zejména u spadených stromů. Jedná se o čtyřnásobek dlouhodobého denního průměru,“ uvedli jihomoravští hasiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám