Hlavní obsah

Mynář s Nejedlým vyrazili do Číny pátrat po Zemanovu poradci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman vyslal kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého do Číny, aby ověřili informace o údajném zadržení dalšího z poradců, šéfa CEFC Jie Ťien-minga. Jak uvedl server Neovlivni.cz, je v delegaci i šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (vlevo) a poradce prezidenta Martin Nejedlý

Článek

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka odletěli Mynář s Nejedlým do Číny z pověření Hradu.

Hrad doposud údajné zadržení šéfa CEFC nekomentoval s tím, že informace není potvrzena. V tomto smyslu se na úterní tiskové konferenci vyjádřil i Ovčáček s tím, že pokud by se zadržení potvrdilo, bude Hrad „konat”.

Podle serveru měla delegace odletět do Číny již v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík

O zadržení Jie Ťien-minga jako první informoval server South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje.

Společnost CEFC v následném prohlášení na svých stránkách uvedla, že zpráva o jejím šéfovi Jie Ťien-mingovi není podložena fakty. Nicméně Jie nedorazil ani na Zemanovu inauguraci, kam byl pozván, a v tuto chvíli je nezvěstný.

Skupina CEFC
Působí v energetice, financích a průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.
Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Související články

Číňané zadrželi Zemanova poradce z CEFC

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je podle českých médií členem týmu poradců prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli...

Výběr článků

Načítám