Hlavní obsah

Nepochopil situaci a poskvrnil posvátnost chvíle, ztrhal Klausův institut Zemanův projev

Institut Václava Klause (IVK) se v pátek ostře vyslovil proti „nedůstojnému projevu”, s nímž ve čtvrtek po své inauguraci vystoupil prezident Miloš Zeman. Obsah a forma Zemanova vystoupení neodpovídaly důležitosti aktu, konstatoval na stránkách institutu Ivo Strejček.

Záznam: Inaugurace prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky, ČTK, .

 
Článek

„Přestože český exprezident Václav Klaus Miloše Zemana před volbami velmi významně podpořil, neznamená to, že jej naopak nezkritizuje, bude-li mít pocit, že je to namístě. Bylo tomu tak vždy a bude tomu tak i nadále,” osvětlil mluvčí IVK Petr Macinka.

Namísto toho, aby se Zeman ve svém projevu věnoval „vážnému zamyšlení nad minulostí, přítomností a budoucností České republiky” a připomněl „nesamozřejmost stého výročí existence” státu, který o svou svobodu musel bojovat, nechal Zeman „průchod své mstivosti” a vyrovnávání osobních účtů. Za zbytečné pak autor označil útoky na média.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus, jeho žena Livia Klausová a Dagmar Havlová na inauguraci Miloše Zemana. V popředí Zemanův poradce Martin Nejedlý a šéf TV Barrandov Jaromír Soukup.

Slova o Zdeňku Bakalovi jako o „velké skvrně” tak dostala přednost před zamyšlením nad „hodnotovou krizí západoevropské civilizace”.

„I zde Zeman neovládl sám sebe a nepochopil, že inaugurační projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě,” shrnul Strejček prezidentovo vystoupení, v němž nenašel jediný silnější moment či vážnější úvahu.

„Byl to nedůstojný, bohužel často i ponižující pohled,” uzavřel.

Jak Macinka připomněl, Institut Václava Klause svá stanoviska vydává pravidelně k významným domácím i zahraničním politickým událostem. „Jedná se o názor celého týmu v IVK, tedy i Václava Klause. Osoba autora textu v tomto smyslu nehraje rozhodující roli,” dodal k textu.

Několik politiků opustilo na protest proti inauguračnímu projevu Miloše Zemana Vladislavský sálVideo: Novinky

Anketa

Patří podle vás kritika OKD či médií k inauguračnímu projevu?
Ano
30,1 %
Ne
68,6 %
Nezajímá mě to
1,3 %
Celkem hlasovalo 27439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám