Hlavní obsah

Zadržený kurdský politik Sálih Muslim je volný

Aktualizováno

Zadržený kurdský politik Sálih Muslim nebyl v České republice vzat do vazby. V úterý o tom podle jeho právního zástupce Miroslava Krutiny rozhodl pražský městský soud. Představitel syrských Kurdů byl zatčen v Praze v sobotu na základě mezinárodního zatykače vydaného Tureckem.

Zadržený kurdský politik Sálih Muslim je volný Video: Novinky

 
Článek

Státní zastupitelství navrhovalo vzít Muslima do předběžné vazby, kde by čekal na extradiční řízení. Podle právníka soud uvěřil Muslimovu slibu, že se zúčastní všech úkonů následného řízení.

Soudce přijal slib Muslimův slib, že se bude dostavovat na předvolání k soudu a že se bude zdržovat pouze ve státech Evropské unie. Rozhodnutí je pravomocné.

Česká policie muže zadržela v sobotu na základě zatykače vydaného Nejvyšším soudem v Ankaře. Turecko označuje sedmašedesátiletého Muslima za teroristu. Turecký velvyslanec v Česku v pondělí uvedl, že propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy.

„Toto rozhodnutí jsme nečekali. Sálih Muslim se v posledních letech podílel na několika teroristických útocích v Turecku,“ uvedl v reakci pro turecký deník Sabah turecký velvyslanec v ČR Ahmet Bigali. „S tímto verdiktem nejsme spokojeni,“ dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Sálih Muslim

Podle informací ČTK se zatykač týká několika trestných činů včetně vraždy nebo rozvracení integrity státu.

Muslim do loňska působil ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Proti zadržení politika v pondělí demonstrovaly kurdské organizace v řadě zemí, kromě ČR například v Dánsku, Norsku, Kanadě nebo v Británii. Dnes se desítky protestujících Kurdů sešly i před budovou pražského městského soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám