Hlavní obsah

V pražském babyboxu našli holčičku

– Praha

Druhým letošním dítětem nalezeným v babyboxu je holčička Bára, někdo ji v sobotu dopoledne odložil do babyboxu na radnici Prahy 2. Uvedl to zakladatel sítě schránek Ludvík Hess.

Foto: Právo

Babybox

Článek

Holčička je podle statistik šestým dítětem odloženým na radnici Prahy 2. Celkově bylo do těchto speciálních schránek od jejich zavedení odloženo 164 dětí. Prvním letošním odloženým dítětem byl na začátku ledna chlapec nalezený v babyboxu v Orlickoústecké nemocnici.

„Děťátko se mi objevilo na obrazovce v neděli ráno v 9:55 celé zabalené ve žlutém ručníku, ani hlavička vidět nebyla,“ uvedl Hess. O tom, že miminko je právě narozená holčička, informovala Hesse pracovnice radnice Andrea Horáková.

Holčička dostala jméno Bára po Barboře Pletkové, vedoucí hospodářské správy radnice, která podle Hesse stačila přijet k babyboxu současně se záchrankou. Lékař ošetřil holčičce pupečník.

Po celém Česku je 72 babyboxů

Radnice Prahy 2 umístila schránku do svého sídla v březnu 2010. Loni v září nahradil starší model babybox nové generace.

V České republice je 72 babyboxů. Je to v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám