Hlavní obsah

Bývalý žalobce Grygárek čelí obžalobě kvůli zneužití pravomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podala obžalobu na někdejšího náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka. Žaloba podle informací ČTK souvisí s případem lobbisty Romana Janouška a možným zneužitím pravomocí.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

„Předmětem obžaloby jsou okolnosti spojené s vyřizováním žádosti o právní pomoc, jež byla českým orgánům činným v trestním řízení zaslána justičními orgány Švýcarské konfederace, a dále okolnosti spojené s výkonem dohledu v konkrétní trestní věci nad postupem nižšího státního zastupitelství,” uvedlo státní zastupitelství.

Podle dřívějšího obvinění Grygárek nedal pokyn k objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí. Grygárek již dříve obvinění odmítl jako nepodložené a to, že případ posoudí soud, vítá. „Vítám, že po víc než šesti letech trestního řízení a víc než čtyř letech trestního stíhání ta věc bude nestranně a nezaujatě posouzena někým jiným než státním zastupitelstvím, tedy soudem," řekl televizi Prima.

Je přesvědčen o tom, že žádný důkaz o jeho trestné činnosti neexistuje. „Žádné trestné činnosti jsem se nedopustil a trvám taky na tom, že vlastně to dlouhé vyšetřování tu moji nevinu i prokázalo,” uvedl.

Grygárek byl obviněn v prosinci 2013. Někdejší náměstek pražského vrchního žalobce v pátek řekl, že o obžalobě nemá žádné informace.

Podnikateli Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, zablokovala konta ve Švýcarsku tamní prokuratura. Kvůli podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti vyšetřovala pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun, s žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce. Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci obžalovaný nedal pokyn k řádnému objasnění případu a existuje důvodné podezření, že tak postupoval záměrně kvůli osobnímu vztahu. V roce 2010 Švýcaři případ odložili.

Podezření se týká let 2009 až 2012. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, které se lobbisty týkaly.

Loni v březnu zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství Grygárkovu stížnost na průtahy ve vyšetřování jeho kauzy.

Janoušek skončil ve vězení kvůli nehodě

Lobbista Janoušek v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražských Nuslích. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze, který řeší jeho odvolání v případu nehody, při které zranil chodkyni.

Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, poté měl trest opakovaně přerušený ze zdravotních důvodů. Aktuálně žádá o upuštění od zbytku trestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám