Hlavní obsah

Taxikáři zamíří k Babišovi. Podle výsledku jednání rozhodnou o dalších protestech

Praha

Řidiči taxislužeb protestují proti alternativním dopravním službám typu Uber nebo Taxify od čtvrtka minulého týdne. Zda vyjedou na další protestní jízdu Prahou i ve středu, bude zřejmé až po středečním jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a dalšími ministry.

Taxikáři míří k Babišovi. Pokud se nedohodnou, budou v protestu pokračovat Video: Novinky

 
Článek

Novinářům to v úterý řekli zástupci protestujících taxikářů na tiskové konferenci. „Zítra se na Strahově scházíme ve 13 hodin. Já přijedu rovnou z vlády, kde kolegům sdělím, jestli jsme se na něčem domluvili, jestli se ledy pohnuly, a potom uvidíme, co bude dál, nerada bych tu situaci předjímala,“ řekla Novinkám mluvčí a místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová s tím, že podle výsledku se následně zhodnotí, zda se uspořádá další protestní jízda centrem Prahy.

Majitel AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička řekl, že ze strany ministerstva dopravy či průmyslu a obchodu nebo pražského magistrátu zaznívají odlišné výroky. Taxikáři tak podle něj očekávají, že si premiér udělá pořádek. „Počkáme na to, s čím pan premiér přijde,“ řekl. Kvasnička rovněž řekl, že taxikářům jde o to, aby řidiči jezdící pro Uber buď svou činnost zlegalizovali, nebo opustili trh taxislužby.

Foto: Novinky

I ve středu se řidiči hodlají sejít na Strahově.

Po Magistrátu hl. města Prahy také požaduje častější a přísnější kontroly a rozdávání vysokých pokut.

„Kontroly probíhají, ale jsou nedostatečné,“ řekla Venclová. Společnost Uber podle ní za své řidiče platí pokuty a poskytuje jim veškerý právní servis.

„Když dají (magistrát) 20 stotisícových pokut za den, máme tady během chvilky po černé taxikařině. Tuhle možnost magistrát má a nevyužívá ji,“ podotkl Kvasnička.

Sami taxikáři ale prý nikoho ze společnosti Uber k jednání nevyzvali. „Já se přiznám, že ani nevím, koho vyzvat. S panem ředitelem Uberu se vídáme na různých workshopech a kulatých stolech, ale do žádného jednání jsme s nimi nevstoupili a s řidiči už vůbec ne,“ řekla Venclová.

Foto: Novinky

Mluvčí taxikářů Karolína Venclová bude ve středu dopoledne jednat s premiérem Babišem.

Taxikáře protestující proti dopravní službě Uber pozval premiér v demisi na středeční jednání vlády na desátou hodinu. Schůzka by měla trvat maximálně půl hodiny. Babiš chce, aby se jí zúčastnili také ministři dopravy Dan Ťok (ANO) a průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO).

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám