Hlavní obsah

Teplota bude pomalu stoupat. Příliš sněhu si už neužijeme

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V následujících čtyřech týdnech se bude v Česku pomalu oteplovat. Zimním radovánkám nebude přát ani fakt, že srážkově bude zmiňované období podprůměrné – sněžit tedy už spíše nebude. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Celé období od 12. února do 11. března 2018 bude teplotně průměrné,“ uvedli meteorologové.

Podle nich bude první a třetí týden teplotně průměrný. „V prvním týdnu se budou minimální noční teploty vzduchu pohybovat většinou od 0 do -5 °C. Maximální denní teploty budou nejčastěji v intervalu 0 až +5 °C,“ stojí ve výhledu.

„Druhý a poslední týden období budou pravděpodobně průměrné až slabě nadprůměrné. Jako nejteplejší vychází poslední týden od 5. do 11. března s průměrnou týdenní minimální teplotou vzduchu v rámci Česka kolem -1 °C a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem +8 °C,“ konstatovali meteorologové.

Z výše uvedeného je tedy patrné, že teploty se budou postupně zvyšovat, jak se bude blížit jarní období.

Srážkově podprůměrné období

Marně pak budou čekat lidé, kteří se ještě těší na nějakou větší sněhovou nadílku. „Srážkově očekáváme celé období průměrné až slabě podprůměrné,“ zdůraznili meteorologové.

„Nejvíce srážek by mělo spadnout ve druhém a třetím týdnu, s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 9 mm. Pravděpodobně nejméně srážek spadne v posledním týdnu období, kolem 3 mm,“ stojí ve výhledu.

Průměrná teplota na území České republiky od 12. února do 11. března v letech 1981 až 2010 byla 0,5 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 36 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám