Hlavní obsah

Nenecháme se vydírat předčasnými volbami, nebojíme se, vzkázala ODS Babišovi

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté trvají na tom, že do vlády s hnutím ANO a s trestně stíhaným premiérem nepůjdou, zdůraznil v úterý na tiskové konferenci předseda strany Petr Fiala. Korigoval tak slova první místopředsedkyně strany Alexandry Udženije, která v rozhovoru pro MF Dnes takovou spolupráci nevyloučila. Fiala dále řekl, že ODS se nebojí předčasných voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala (vlevo) s šéfem poslanců Zbyňkem Stanjurou

Článek

„Ten rozhovor paní první místopředsedkyně má špatný titulek a je špatná i ta interpretace. Náš postoj je jasný a nemění se,” řekl na dotaz Novinek předseda ODS Petr Fiala a doplnil, že ani v budoucnu si nedovede představit, že by do vlády s trestně stíhaným premiérem strana šla.

Ačkoliv ODS již dlouhé měsíce prohlašuje, že by do vlády, v níž by byl trestně stíhaný premiér, nešla, první místopředsedkyně Alexandra Udženija v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes v úterý připustila, že situace se může změnit.

„V tuto chvíli si ten scénář dokážu představit těžko, ale neříkám, že je to absolutně, stoprocentně vyloučené,“ uvedla Udženija v rozhovoru a zároveň dodala, že Babiš si ale musí vyjasnit, jakým směrem chce politiku dělat.

Stanjura: Vláda s podporou KSČM je jen kouřová mlha

„Není možné, aby pan Babiš jeden den jednal s komunisty, druhý s SPD, třetí den s ODS. To je přeci neslučitelné a nemá to žádnou logiku,“ zdůraznila Udženija.

Podle Fialy vláda s podporou komunistů vzniknout nemůže. O podmínkách takové spolupráce v těchto dnech hnutí ANO a KSČM jednají.

„Považoval bych to za hanebnou symboliku, a to ještě zvlášť po volbách, kdy komunisté získali nejméně v historii,” uvedl na tiskové konferenci s odkazem na únor roku 1948 Fiala.

Předseda poslanců Zbyněk Stanjura ho doplnil s tím, že se jedná jen o kouřovou mlhu ze strany hnutí ANO.

Fiala: Nenecháme se vydírat předčasnými volbami

V této souvislosti Fiala uvedl, že vyjádření premiéra v demisi Andreje Babiše o možnosti předčasných voleb jsou nezodpovědná, ale pokud k nim dojde, ODS je na ně podle Fialy připravená.

„Andrej Babiš vzkazuje, že buď bude po mém, nebo dotlačím zemi k předčasným volbám. Vypadá to trochu jako nátlak. Nenecháme se vydírat. ODS se v žádném případě nebojí předčasných voleb a nebojíme se také lídra demokratické opozice,” doplnil Fiala.

Babiš podle nich ještě nevyčerpal všechny možnosti na sestavení stabilní vlády a měl by podle občanských demokratů začít intenzivně vyjednávat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám