Hlavní obsah

Téměř polovina Drahošových voličů hlasovala primárně proti Zemanovi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina voličů měla o svém favoritovi prezidentské volby jasno již po prvním kole. Z průzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi plyne, že Drahoše volila necelá polovina jeho voličů proto, že si nepřála, aby byl prezidentem Miloš Zeman. Tomu naopak dala pětina voličů hlas proto, aby v čele státu nestanul Drahoš. Informace zazněly v Otázkách Václava Moravce v ČT.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Miloš Zeman a Jiří Drahoš

Článek

Pro volbu Zemana se 64 procent jeho voličů rozhodlo již dlouho před volbami. Dalších osm procent lidí se rozhodlo před prvním kolem a 14,5 procenta hlasů po oznámení jeho výsledků. Čtvrtinu voličů Zeman získal mezi prvním a druhým kolem.

Pro volbu Drahoše bylo již delší čas před volbami rozhodnuto 42,5 procenta jeho voličů. Desetina se jich rozhodla bezprostředně před volbami. Po oznámení výsledků prvního kola Drahoš získal 37,5 procenta svých voličů.

O pevnější voličské jádro se mohl ve volbě opřít Zeman, jehož si za prezidenta přálo 77 procent jeho voličů. Drahoše v čele státu chtělo 52 procent těch, kteří mu dali hlas.

Průzkum proběhl od 22. do 25. ledna a zapojilo se do něj 1060 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám