Hlavní obsah

Pomozte mu odejít se ctí. Sportovní legendy vyzvaly fanoušky, aby poslali Zemana na odpočinek

S poděkováním a výzvou k odchodu z politiky se ve čtvrtek v předvečer druhého kola prezidentských voleb obrátil na prezidenta Miloše Zemana legendární fotbalový záložník Jan Berger. Sparťanská ikona osmdesátých let spolu s dalšími sportovci připomíná, že odejít včas znamená odejít se ctí. Podpořili jej i další sportovci, kteří vyzvali fanoušky, aby poslali prezidenta na odpočinek, a se ctí.

Fotbalista Jan Berger vyzývá Miloše Zemana k odchoduVideo: YT kanál Nechme ho odejít

 
Článek

Berger ve videovzkazu vzpomíná na svou kariéru i na její konec, kdy seznal, že „už na ty mladý kluky nemá”, a začal se věnovat něčemu jinému. Stejně by to podle něj měl vnímat i prezident.

„S tím se člověk musí smířit – to není, že to bude až do konce,” připomněl středopolař, o něhož svého času stál i slavný Real Madrid.

Podle Bergera Zeman odvedl dobrou práci, ale víc již národu nedá.

K výzvě se připojili i další sportovci, kteří vyzvali fanoušky, aby pomohli Zemanovi ukončit kariéru, aby si mohl odpočinout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Mentální kouč Marian Jelínek, který řadu let spolupracoval s Jaromírem Jágrem, spatřuje paralelu mezi odcházením sportovců a politiků.

„Vidím podobnost v hodnocení parametrů role prezidenta, který tento úřad vyžaduje, a v hodnocení vrcholových sportovců. Ti často neumějí odejít a ukončit svoji kariéru, přestože k nim všichni vzhlížejí s úctou, která je však postupně narušována umělým prodlužováním kariéry,” míní.

Hlasujte v naší facebookové anketě.

„Je strašně těžké si uvědomit, kdy už nejlepší nejste a nejste schopen táhnout kolektiv dál. Pak je opravdu důležité umět přestat. Když nepřestanete, padnete do zapomnění. Když umíte přestat včas, všichni na vás budou vzpomínat v tom nejlepším světle. Musíte se vyrovnat i s tlakem okolí,” řekl k odcházení volejbalista Pavel Třešňák.

Podobně vidí konec kariéry slavný československý házenkář Jiří Kotrč: „To rozhodnutí není vůbec jednoduché, ale musí přijít. Konec přichází buď věkem, nebo tím, že tělo přestane chtít a nepodává takové výkony, jaké by se očekávaly.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám