Hlavní obsah

Loňský rok byl v Česku teplejší než obvykle

Právo, Novinky, Václav Pergl, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok byl z pohledu meteorologů teplotně opět silně nadnormální. Srážkové úhrny naopak odpovídaly dlouhodobým průměrům. V pondělí o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Průměrná teplota loni dosáhla 8,6 stupně Celsia, přičemž odchylka od průměru z let 1961 až 1990 činila 1,3 stupně. Jak meteorologové připomněli, podobně teplotně nadnormální byly rovněž uplynulé roky 2014, 2015 a 2016. Roky 2014 a 2015 byl, ostatně s průměrnou teplotou 9,4 stupně nejteplejší od roku 1775, kdy jsou průměrné teploty na našem území sledovány.

Z hlediska srážek rok 2017 nijak nevyčníval. Roční srážkový úhrn byl 675 milimetrů, přičemž průměr za období let 1961 až 1990 činí 674 milimetrů.

Nejvíce srážek spadlo podle meteorologů v červenci (90 milimetrů), nejméně naopak v únoru (24 milimetrů).

„Během roku 2017 se nevyskytla žádná výrazná povodňová událost, i když odtokové události s dosažením úrovně pro stupně povodňové aktivity (SPA) byly zaznamenány s výjimkou ledna, listopadu a prosince ve všech měsících roku,” konstatovali meteorologové, podle nichž úvodní dvě třetiny roku nabídly především podprůměrné průtoky. Situace se v některých povodích zlepšila zejména v září a říjnu.

ČHMÚ sledoval i kvalitu ovzduší z níž plyne, že loni bylo vyhlášeno 39 smogových situací, a 17 regulací kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu. Ve dvou případech byla vyhlášena smogová situace kvůli vysokým koncentracím přízemního ozonu.

Únor přinesl jarní teploty

Nejnižší teplota byla naměřena 7. ledna na Rokytské slati, a to -34,6 stupně. Zato únor ve své druhé polovině přinášel téměř jarní teploty. Například 15. února bylo v Žacléři naměřeno 16 stupňů a 27. února v Českém Krumlově 22 stupně.

Duben naopak přinesl návrat zimního počasí a mrzlo i v nížinách. I květen byl chladnější, ale červen naopak tropický. Červencové počasí bylo proměnlivé, střídaly se tropické noci i chladna. Srpen začal vysokými teplotami až 37,3 stupně, ale na jeho konci bylo na Kvildě naměřeno -5 stupňů.

Září bylo sychravé a studené, v říjnu se přes Česko přehnal orkán, v listopadu přijel Martin na bílém koni jen na čas a počasí bylo mlhavé. Loni na začátku prosince leželo na horách 40 centimetrů sněhu, ale na Štědrý den bylo 11 stupňů tepla. „Zkrátka byl to rok jako na houpačce. Teplotně podprůměrnými měsíci byly leden, duben a září, srážkově nadprůměrnými měsíci byly září a říjen,“ sdělila Právu meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Reklama

Výběr článků

Načítám