Hlavní obsah

Zeman: Drahoš je spojen s migrací, ale inzerát byl zbytečný

• Aktualizováno
Právo, rsk

Prezident Miloš Zeman si nemyslí, že by mu inzerát, ve kterém spolek Přátelé Miloše Zemana varuje před jeho protikandidátem Jiřím Drahošem, v kampani pomohl. Podle něj to ale nemění nic na tom, že Drahoš je spojen s migrací.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Jiří Drahoš (vlevo) a Miloš Zeman

Článek

„Pan Drahoš je spojen s migrací, v tomto případě se jedná o pravdivé téma. Loni v červnu v Lucerně prohlásil, že 2600 imigrantů klidně vydržíme. Protože je migrace citlivé téma, tak spojení pana Drahoše s migračním přístupem je logické a oprávněné,“ řekl ve čtvrtek na TV Barrandov prezident.

Na dotaz, zda si myslí, že mu takový inzerát pomůže, Zeman uznal, že spíš ne, ale naznačil, že o něm nevěděl.

Inzerát Miloše Zemana

„Stojím za lidmi, kteří mi chtějí pomoci v dobré vůli. Hájím své podporovatele i v případě, když někteří podporovatelé v dobré vůli udělají něco, nad čím pozdvihnu obočí a i když si myslím, že to je zbytečné,“ dodal.

Co řekl Drahoš v Lucerně
„Přijmout tady nějakých 2 600 z bezpečnostního hlediska prověřených uprchlíků nebo migrantů by neměl být žádný problém. Samozřejmě s ohledem na zkušenosti z minula si kladu otázku, kolik by jich tady vlastně zůstalo.“
„Otázka je, jak budou po jedněch migračních kvótách následovat další, a kolik z těch migrantů u nás vlastně může zůstat. Určitě v desetimilionovém množství nemůže být problém mít tady, myslím, že podle těch kvót, ke kterým jsme se zavázali, že je to asi dva tisíce, dva a půl tisíce migrantů, ale víte, to ten problém neřeší.“
Zdroj: kolegium.pametnaroda.cz

Zeman se vrátil také k incidentu při prvním kole, kdy proti němu protestovala polonahá ukrajinská aktivistka. [celá zpráva]

„Když jsem si toho všiml, tak mě zarazil neuvěřitelný jekot. Ve svém životě jsem zažil mnoho zvuků, ale takový jekot jsem nikdy nezažil. Hrozné. Diváci se dobře bavili, s odstupem času jsem se taky dobře bavil, až na ten jekot,“ doplnil Zeman s tím, že kdyby byla aktivistka nepodmíněně odsouzena, tak by jí dal milost.

Zeman se opřel do Babiše, premiérem jej ale jmenuje i podruhé

Zeman se v pořadu opřel do premiéra Andreje Babiše (ANO) za jeho slova, že by se měl zbavit svého kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. V narážce na kauzu Čapí hnízdo řekl, že ani jeden z nich není trestně stíhaný. Přesto Zeman naznačil, že počítá s tím, že Babiše jmenuje premiérem i podruhé.

Hlasujte v naší facebookové anketě.

„Kdybych chtěl být ironický, tak bych řekl, že ani jeden z těchto dvou lidí není trestně stíhaný, není ani odsouzený a nebylo vzneseno vůči nim žádné obvinění. Tak proč bych se jich zbavoval?“ řekl Zeman s tím, že člověk má být loajální vůči svým přátelům.

Z jeho slov ale vyplynulo, že s Babišem jako šéfem další vlády počítá a že poskytne dost času stranám na jednání mezi přijetím demise a jmenováním nové vlády. „Strany spolu mají mluvit a hledat programové a personální kompromisy,“ řekl. Odmítl ale, že by spolu s Babišem měli nějakou dohodu. „Žádný pakt reálně neexistuje. V něčem se shodujeme, v něčem se lišíme,“ dodal.

Rusko a Čína? Nic nenormálního

Stejně tak Zeman odmítl, že by zemi táhl do Ruska a Číny. To, že je pro dobré ekonomické vztahy s Ruskem a Čínou, není prý nic nenormálního.

„Jako premiér jsem ČR přivedl do NATO, nikdy jsem náš vztah k EU nezpochybňoval. Říkal jsem ale, že je třeba se chovat sebevědomě a když se nám něco nelíbí, jako imigrační kvóty, tak to máme říci,“ podotkl prezident.

Znovu si rýpl do Babiše s tím, že se tak chová celou dobu: „Pokud to někdo nedokáže pochopit ze zlé vůle nebo neinformovanosti, je mi ho líto.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám