Hlavní obsah

Švihlý pochod rozesmál centrum Brna

Právo, Petr Kozelka

Velcí, malí, muži, ženy, ctihodní kmeti i děti sotva odrostlé plenkám. Ti všichni vyrazili na trasu sedmého pochodu švihlé chůze, tedy akce odkazující na skeč legendární britské komediální skupiny Monty Python. V neděli tito nadšenci prošli centrem Brna, za švihlou chůzi se tu vůbec nestyděly asi tři stovky účastníků.

Recesistická akce Švihlý pochod BrnemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

U zrodu akce stál před sedmi lety tehdejší gymnazista Adam Jandora. Inspirován výkonem člena skupiny Johna Cleese, který ve skeči kráčí podivným stylem na ministerstvo švihlé chůze, se rozhodl jako poctu projít Brnem společně s dalšími milovníky díla skupiny Monty Python.

„Poprvé nás šlo osm, loni už 250. Dokonce nás před třemi lety kontaktovala manažerka skupiny Holly Gilliamová, neboť se o naší akci začalo psát i v zahraničí s tím, že se jí moc líbí, jak švihlou chůzi někdo oživil,“ řekl Právu Jandora.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Recesistická akce Švihlý pochod Brnem

Pochod se pravidelně pořádá na Mezinárodní den švihlé chůze připadající na 7. leden. Z Brna se veselá tradice šíří nejen po Česku, švihle se mohou lidé občas projít po Zlíně, Praze nebo Ostravě, ale i do světa. Na brněnskou akci tak navázali už nadšenci v Austrálii, USA či Brazílii.

Doporučené oblečení pro švihlý pochod je oblek s buřinkou a aktovkou. Několik desítek lidí v Brně tento dress code dodrželo, většina účastníků však měla buď jen část výstroje, nebo se prostě přidala v běžném oblečení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

K povinné výbavě příznivců švihlé chůze by měl patřit oblek s buřinkou a aktovkou

„Každému doporučujeme se před pochodem dobře protáhnout, protože ve švihlé chůzi je spoustu prvků, při nichž si člověk může natáhnout sval. Ideální je také potrénovat doma,“ doporučil Jandora s odkazem na zvláštní styl, kde hlavní roli hrají vysoko vykopávané nohy, nečekané otočky či různé zakopávání.

Jedním z nejstarších účastníků byl Tomáš Měšťánek, který na akci dorazil plně ustrojen. „Považuji švihlou chůzi za další stadium evolučního vývoje. Všichni tvorové, kteří se začali chovat trochu líp, sklidili nejprve posměch. Švihlou chůzí obvykle nechodím, kolena by mi to ani nedovolila, ale proto rád využívám takovou příležitost,“ svěřil se.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Účastníci švihlé chůze v Brně

Humor skupiny Monty Python je podle Jandory aktuální i dnes. „Navíc britský humor nám přijde podobný tomu českému. Na těch Češích asi něco švihlého je,“ dodal se smíchem, než vyrazil na pochod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám