Hlavní obsah

Blíží se chřipková epidemie

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko už brzy zasáhne chřipková epidemie. Odborníci odhadují, že může přijít už v půli ledna, možná až ke konci prvního kalendářního měsíce. Právu to ve čtvrtek řekla Martina Havlíčková, šéfka Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Chřipka má většinou velmi těžký průběh, přesto se ale najdou tací, kteří se jí rozhodnou takzvaně přechodit. To je ale nejhorší možný způsob, tvrdí lékaři. Vede nejenom k prodloužení a zhoršení nemoci, ale i k vážným zdravotním komplikacím.

Článek

„Teď je situace klidná. To se ale může rychle změnit, protože po vánočních prázdninách děti nastoupily do školních kolektivů a v nich se zpravidla chřipková epidemie šíří velmi rychle,“ shrnula.

Loni v Česku podle ní onemocnělo chřipkou zhruba 1,5 miliónu lidí - tedy 15 procent populace. Letošní statistika bude záviset i na celkové situaci v Evropě - a ta se už dramaticky zhoršuje.

Vzrostl počet států, kde už jde o plošnou epidemii - kromě zmíněné Británie ji hlásí i ve Francii, Švýcarsku, Španělsku, Portugalsku, Finsku, Švédsku a v dalších zemích.

V Evropě cirkulují dva subtypy chřipky A (H1 i H3) a chřipka B. Který typ bude v Česku převažovat, je zatím podle Havlíčkové velmi obtížné říci.

Podle Rastislava Maďara z očkovacího centra Avenie a epidemiologa lékařské fakulty v Ostravě je stále ještě možné očkovat, protože protilátky vůči chřipce se získávají zhruba za dva, maximálně tři týdny. „Celkově v proočkovanosti veškeré populace zaostáváme za vyspělou Evropou zhruba o 20 procent, to je skutečně hodně,“ upozornil Maďar.

Podle něho vakcína chrání proti chřipce a na trhu je tzv. čtyřvalentní, jejíž cena včetně vpichu je přibližně 400 korun a chrání proti čtyřem typům chřipky.

Anketa

Jste očkovaní proti chřipce?
Ano
29,1 %
Ne
70,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3085 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám