Hlavní obsah

Okamura šíří dezinformace o hrozbě teroru v Česku, ohradil se ministr vnitra

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Lubomír Metnar se v pátek ohradil proti tvrzení předsedy hnutí SPD a místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury, že České republice hrozí teroristické útoky. Podle šéfa vnitra se jedná o dezinformace. Okamura před útoky varoval ve videu, které zveřejnil 27. prosince na webu SPD. Své výroky však nedoložil žádnými fakty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra za hnutí ANO Lubomír Metnar

Článek

„Bezpečnost v České republice se opět zhoršila a hrozí teroristické útoky. To je tristní výsledek pátého roku vládního angažmá Andreje Babiše. A teď se situace ještě zhoršila,“ varuje Okamura ve videu.

Popisuje, že na Staroměstském náměstí a na Václavském náměstí v Praze se nově objevily betonové zátarasy, které mají zabránit případnému teroristickému útoku. Zmiňuje, že betonové zábrany jsou také před několika obchodními centry.

„Zábrany byly instalovány na žádost policie a jejich cílem je ochránit chodce před teroristy. Odborníci však účinnost zátarasů zpochybňují. Podle specialisty Davida Rožka zátarasy případnému útoku nezabrání, ale pouze zpomalí vozidla útočníků,“ tvrdí Okamura.

Česká republika zůstává jednou z nejbezpečnějších zemí světa
Lubomír Metnar (za ANO), ministr vnitra

Proti jeho slovům se ohradil ministr vnitra Metnar. „Prohlášení obsahuje několik závažných dezinformací týkajících se vnitřní bezpečnosti ČR,“ uvedl ministr na webových stránkách resortu.

Zdůraznil, že Česká republika zůstává jednou z nejbezpečnějších zemí světa a její bezpečnostní situace se nezhoršuje. „Nadále platí 1. a tedy nejnižší stupeň ohrožení terorismem,“ sdělil Metnar.

Podle něj to plyne z hodnocení Společné zpravodajské skupiny. „Nikdo jiný není povolán, ani nemá dostatek informací k tomu, aby mohl provést relevantní hodnocení míry ohrožení ČR terorismem,“ podotkl ministr směrem k Okamurovi.

Dodal, že mechanické zábrany reagují na v poslední době častý způsob útoků – nájezdy vozidel do davů, a nikoliv na existenci nějaké konkrétní informace, ze které by plynulo zvýšení nebezpečí teroristických útoků v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám