Hlavní obsah

Lidé si několika akcemi připomenou šest let od úmrtí Václava Havla

– Praha

Lidé si v pondělí na několika akcích připomenou prezidenta Václava Havla, který zemřel před šesti lety. V Praze 6 bude odhalena Lavička Ferdinanda Vaňka, v divadle Alfred ve dvoře se budou číst pasáže z Havlových textů a uskuteční se mše v chrámu Panny Marie Sněžné. Politika a dramatika ale už tradičně připomenou i krátké a ohrnuté kalhoty.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý prezident Václav Havel

Článek

Lavička Ferdinanda Vaňka, ústřední postavy mnoha Havlových divadelních her, bude stát před budovou Národní technické knihovny. Její odhalení je naplánováno na 15:00. Vaňka jako své stylizované alter ego poprvé použil Havel ve hře Audience roku 1975, od té doby ještě desetkrát. Právě záznam inscenace Audience lidé po odhalení lavičky uvidí v místnosti Vzdělávacího centra NTK.

V centru Prahy na Jungmannově náměstí začne v 11:00 akce Svíčka pro Václava Havla, kde se mohou lidé připojit ke kontinuálnímu čtení z jeho díla. Zúčastní se například socioložka Jiřina Šiklová, dokumentaristka Olga Sommerová nebo herec Jan Potměšil. Na akci pak naváže mše v blízkém chrámu Panny Marie Sněžné.

Čtení z Havla v divadle Alfred ve dvoře se uskuteční počtvrté. Letos je plánováno od 16 do 21 hodin. Pořadatelé zvou každého, kdo bude mít chuť si přečíst nebo jen poslechnout z některého Havlova textu pasáž, kterou má rád, či ji považuje za důležitou. V Knihovně Václava Havla bude od 19:00 představena edice osmi Havlových divadelních her.

Havla si mohou lidé připomenout také tím, že budou mít krátké či ohrnuté kalhoty. Při své první prezidentské inauguraci měl Havel nápadně krátké nohavice. Organizátoři, kteří k zapojení vyzývají tradičně na sociálních sítích, chtějí tak na hlavu státu vzpomínat s humorem.

První český prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám