Hlavní obsah

Bakala měl zájem o OKD ještě před privatizací, vyplynulo u soudu

Právo, Radim Vaculík

Obvodní soud pro Prahu 2 ve středu pokračoval v hlavním líčení v trestní kauze týkající se kontroverzní privatizace důlní společnosti OKD čtením výpovědí svědků, mezi nimi i miliardáře Zdeňka Bakaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Miliardář Zdeněk Bakala na archivním snímku

Článek

Právě on a jeho firma v tomtéž roce, kdy stát v září 2004 prodal svůj menšinový podíl v OKD firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun, o dva měsíce později tuto společnost koupili.

Z jeho výpovědi na policii, kterou soud po souhlasu obžaloby i obhajoby pouze přečetl, vyplynulo několik nových skutečností.

Zaprvé Bakala jednal s majiteli Karbon Invest, Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou, o nákupu jejich firmy už na jaře roku 2004. Dělo se tak tedy v době, kdy tato společnost ještě neměla podepsanou smlouvu na odkup 46procentního státního podílu v OKD, vlastnila však majoritní podíl v důlním gigantu.

Ve výpovědi tento finančník uvedl, že se s oběma podnikateli na prodeji firmy Karbon Invest domluvil už v květnu 2004. Podmínky pak dolaďovali během podzimu, protože prý jednání s Koláčkem a Otavou byla velmi obtížná.

„Kupovali jsme Karbon Invest, nikoli OKD, a ta firma byla zadlužená,“ řekl Bakala policistům s tím, že ho prý nezajímalo, za kolik chtěli šéfové Karbon Invest koupit státní podíl v OKD.

Prvotní částka: 6,4 miliardy

Miliardář prý s Koláčkem a Otavou podepsal předběžnou smlouvu datovanou již 31. květnem 2004. V této souvislosti upřesnil, že přes svou firmu Charles Capital chtěl získat celkem 76 procent akcií Karbon Invest. „Nakonec jsme se sešli na ceně 250 miliónů dolarů (v roce 2004 cca 6,425 miliardy korun, pozn. red.),“ upřesnil Bakala vůbec poprvé, kolik hodlal za tříčtvrtinový podíl v Karbon Invest zaplatit.

Konečnou částku, která se pak objevila ve finální kupní smlouvě, ale policistům neřekl, a nepředložil ani samotnou smlouvu. Pouze konstatoval, že to podléhá obchodnímu tajemství a že na to nemá oprávnění. V médiích se krátce po prodeji Karbon Invest Bakalovi v listopadu 2004 objevila suma cca deset miliard korun.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Bývalí majitelé Ostravsko-karvinských dolů (OKD) Petr Otava (vlevo) a Viktor Koláček (uprostřed) a někdejší předseda představenstva OKD Jan Przybyla (vpravo) u Krajského soudu v Hradci Králové v roce 2009.

Stejně jako Bakala mlžil o této částce i jeden z původních majitelů Karbon Invest, Viktor Koláček. I jeho výpověď soud pouze přečetl. Koláček odmítl policistům tuto konečnou částku za prodej akcií Karbon Invest sdělit, a kupní smlouvu prý skartoval poté, co ho soud pravomocně zprostil obžaloby ve věci nákupu akcií OKD od menšinových vlastníků.

V případu sedí na lavici obžalovaných znalec Rudolf Doucha, který pro stát vypracovával posudek na cenu akcií OKD, a také dva někdejší manažeři Fondu národního majetku, jež připravovali podklady pro prodej státního podílu pro ministerstvo financí.

Soud nynější jednání odročil až na únorové termíny, kdy nejprve 7. února nejspíše dokončí dokazování a 23. února už by mohly zaznít závěrečné řeči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám