Hlavní obsah

Zeman jednal s Hünerem hlavně o energetice, u Vojtěcha se zajímal o hospice

Aktualizováno

Kandidát na ministra průmyslu Tomáš Hüner po jednání s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že hovořili zejména o energetice, energetické koncepci země, ale i o rozšíření nových technologií včetně vysokorychlostního internetu. S kandidátem na ministra zdravotnictví Adamem Vojtěchech (ANO) jednal zejména o hospicové péči.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pravděpodobný nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

Článek

Vedle energetiky označil budoucí ministr za priority odstraňování ekologických škod, nakládání s nerosty a jejich těžbu.

K podepsanému memorandu o těžbě lithia v Krušných horách, které rozvířilo politickou scénu před volbami do Sněmovny, budoucí ministr uvedl, že se s ním bude muset nejprve seznámit. Se Zemanem se prý tématu rovněž věnovali.

Memorandum podepsal ministr Jiří Havlíček (ČSSD) s australskými těžaři. Kritikům vadilo, že dokument podepsal před volbami bez souhlasu kabinetu. [celá zpráva]

„Určitě jsme nerozebírali memorandum jako takové a jeho právní důsledky,” uvedl k jednání s prezidentem Hüner.

Hüner dále uvedl, že by chtěl odstranit duplicity v agendě agentur, které jsou ministerstvu podřízeny.

Odklad sankcí za e-recepty

Za Zemanem do Lán v neděli zamířil i kandidát na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ten po schůzce s prezidentem uvedl, že se na základních bodech se Zemanem shodli.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidát na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Jednali mimo jiné o problematice elektronických receptů, které by měly být spuštěny od ledna příštího roku. Podle ministra by první rok neměly být ukládány lékařům za nepoužívání e-receptů sankce.

Vojtěch prezidentovi prezentoval záměr srovnávat kvalitu poskytované péče v jednotlivých nemocnicích. Hovořili rovněž o péči pro dlouhodobé nemocné. „Pana prezidenta zajímala zejména hospicová péče,” dodal ministr.

Budoucí ministr, který není lékařem, chce své budoucí kroky konzultovat se zdravotnickou veřejností. Za svůj cíl označil zavedení centrálních nákupů.

Dosud se prezident setkal s celkem pěti kandidáty - ve čtvrtek s kandidátkami na ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou a na ministryni pro místní rozvoj Klárou Dostálovou [celá zpráva],  v pátek jej v Lánech navštívili kandidáti na ministryni financí Alena Schillerová a ministra vnitra Lubomír Metnar. [celá zpráva]

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo, ČTK, psp.cz a Středočeský kraj

Anketa

Měla by se změnit hospicová péče?
Ano, jednoznačně má rezervy a změna je třeba
95,2 %
Ne, myslím, že je v Česku dostatečně kvalitní už teď
4,8 %
Celkem hlasovalo 771 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám