Hlavní obsah

Zemřel historik Josef Petráň

Ve věku 87 let zemřel v neděli historik Josef Petráň. Na webu to oznámil Ústav dějin Univerzity Karlovy a archiv Univerzity Karlovy, který Petráň dlouho vedl. Ve svém díle se zabýval především hospodářskými a sociálními dějinami pozdního středověku a raného novověku. Byl nositelem státního vyznamenání, medaile Za zásluhy.

Foto: David Veis, ČTK

Historik Josef Petráň (na snímku z října 2005)

Článek

„Profesor Petráň byl inspirujícím a formujícím učitelem a kolegou. Byl nepřehlédnutelnou osobností, která po dlouhá léta zásadně ovlivňovala směřování Ústavu dějin a archivu i celé univerzity,” uvedl Ústav dějin. Pohřeb bude mít v rodinném kruhu, rozloučení s akademickou obcí je naplánováno na začátek nového roku, řekl ředitel ústavu Petr Svobodný.

Petráň se narodil 23. srpna 1930 v Ouběnicích. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval dějepis a český jazyk. „Jeho pozornost zprvu patřila starším českým hospodářským a sociálním dějinám,” uvedl ústav. Zabýval se také regionálními dějinami, vydal několik prací o rodné obci Ouběnice, na které popsal dějiny českého venkova.

Zajímal se i o dějiny Univerzity Karlovy, o jejíž historii vydal několik prací. Podle Svobodného byla jeho posledním velkým dílem kniha Filozofové dělají revoluci. Zabýval se v ní dějinami filozofické fakulty. Příští rok by měla ještě vyjít publikace věnovaná čestným doktorátům, které Univerzita Karlova udělovala.

Pracoval do poslední chvíle

V roce 1990 byl Petráň jmenován profesorem. Na Univerzitě Karlově působil také jako prorektor pro studium a záležitosti studentů a v letech 1992 až 2005 byl ředitelem Ústavu dějin a archivu Univerzity Karlovy. „Pan profesor pracoval do poslední chvíle, zůstával v kontaktu s naším ústavem,” řekl Svobodný.

Petráň byl držitelem mnoha ocenění. Kromě medaile Za zásluhy získal třeba čestný doktorát Jihočeské univerzity, Jubilejní medaili UK nebo čestné členství České archivní společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám