„Každé ráno v sedm přijíždí řidiči, kteří odjíždějí do obchodních řetězců, odkud přiváží čerstvé potraviny. Výrobci nám také často telefonují a sdělují, pro co bychom si mohli přijet, “ řekla Novinkám Věra Doušová, která je předsedkyní České Federace potravinových bank.

Potraviny v obchodních řetězcích prochází tříděním.

Potraviny z obchodních řetězců prochází nadále tříděním.

FOTO: Novinky

Potraviny, které banky získávají, nesmějí přesáhnout datum spotřeby. Výjimkou nejsou ale ani potraviny, které mají pomačkaný či potrhaný obal nebo je distributoři večer nestihli prodat. „U zeleniny a ovoce máme určené datum, do kdy mohou být tyto potraviny vystaveny. Především je zboží z obchodu odebíráno v rámci kvality, protože nechceme riskovat. Samozřejmě zboží vadné není, dále ho potom třídíme a kontrolujeme, zdali například nedošlo k hnilobným procesům, “ sdělil Pavel Hermann, pracovník obchodního řetězce.

Potravinové banky získavají každý den pečivo, ovoce a zeleninu.

Potravinové banky získavají každý den pečivo, ovoce a zeleninu.

FOTO: Novinky

„Ovocem, zeleninou a pečivem dokážeme uspokojit všechny zájemce, ostatních potravin je ale nedostatek. Lidé poptávají neustále máslo, a to jsme zatím nedostali ani jednou. Velký zájem je také o olej a uzeniny. Spolupracujeme s velkými organizacemi jako například s Armádou spásy nebo s Červeným křížem, ale také s menšími jako třeba s azylovými domy, Klokánky nebo s Domovy na půl cesty,“ pokračovala Doušová.

Od letošního roku podle platné novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích budou muset všechny obchody s potravinami, které mají prodejní plochu nad 400 m2, darovat a nabízet neprodejné potraviny charitám a potravinovým bankám. První potravinová banka v ČR byla založena v Praze, a to v roce 2009.