Hlavní obsah

Neprodejné potraviny putují k potřebným, nesmějí být ale „prošlé”

Novinky, nšt
Praha

Přes osm set kilogramů potravin denně přiváží nákladní auto z obchodních řetězců do potravinové banky v Praze. Získané pečivo, ovoce a zelenina nasytí lidi ze sto dvaceti odběratelských organizací. Jakou cestu vůbec musí jídlo urazit, než se k potřebným dostane?

Cesta potravin do potravinové banky Video: Novinky

 
Článek

„Každé ráno v sedm přijíždí řidiči, kteří odjíždějí do obchodních řetězců, odkud přiváží čerstvé potraviny. Výrobci nám také často telefonují a sdělují, pro co bychom si mohli přijet, “ řekla Novinkám Věra Doušová, která je předsedkyní České Federace potravinových bank.

Foto: Novinky

Potraviny v obchodních řetězcích prochází tříděním.

Potraviny, které banky získávají, nesmějí přesáhnout datum spotřeby. Výjimkou nejsou ale ani potraviny, které mají pomačkaný či potrhaný obal nebo je distributoři večer nestihli prodat. „U zeleniny a ovoce máme určené datum, do kdy mohou být tyto potraviny vystaveny. Především je zboží z obchodu odebíráno v rámci kvality, protože nechceme riskovat. Samozřejmě zboží vadné není, dále ho potom třídíme a kontrolujeme, zdali například nedošlo k hnilobným procesům, “ sdělil Pavel Hermann, pracovník obchodního řetězce.

Foto: Novinky

Potravinové banky získavají každý den pečivo, ovoce a zeleninu.

„Ovocem, zeleninou a pečivem dokážeme uspokojit všechny zájemce, ostatních potravin je ale nedostatek. Lidé poptávají neustále máslo, a to jsme zatím nedostali ani jednou. Velký zájem je také o olej a uzeniny. Spolupracujeme s velkými organizacemi jako například s Armádou spásy nebo s Červeným křížem, ale také s menšími jako třeba s azylovými domy, Klokánky nebo s Domovy na půl cesty,“ pokračovala Doušová.

Od letošního roku podle platné novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích budou muset všechny obchody s potravinami, které mají prodejní plochu nad 400 m2, darovat a nabízet neprodejné potraviny charitám a potravinovým bankám. První potravinová banka v ČR byla založena v Praze, a to v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám