Hlavní obsah

Stamilióny z eurofondů šly na pojekty, které skoro nic nepřinesly

• Aktualizováno
Novinky, jas

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil při kontrole projektů na rozvoj vzájemné spolupráce obcí a místních partnerství z let 2010 až 2016 řadu pochybení. Na projekty šlo převážně z evropských fondů 619 miliónů korun, které však byly utraceny převážně na mzdy a odměny osob, které byly do projektů zapojeny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost rozdělovala ministerstva vnitra a práce a sociálních věcí Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv. Ty je měly využít k posílení spolupráce obcí například v dopravě, školství, sociálních službách či životním prostředí.

Ministerstvo vnitra o nedostatcích ví, i přes výhrady ale považuje projekt za prospěšný, uvedla ČTK s odkazem na mluvčí resortu Hanu Malou.

Zanedbatelný přínos

Z 619 miliónů šlo na platy 586 miliónů korun. Vedle toho z rozdělených peněz vzniklo velké množství strategických a metodických dokumentů určených pro potřeby obcí a místních akčních skupin – například 258 strategií, 176 akčních plánů a další dokumenty. Podle NKÚ byl však přínos strategií a metodik mírně řečeno nejasný.

Kontroloři zjistili, že vytvořené dokumenty byly „většinou jen analýzou či shrnutím stávajícího stavu, nový či inovativní přístup k již existující spolupráci obcí z nich neplynul”.

Přínos vytvořených dokumentů je rovněž sporný, jak si kontroloři ověřili při dotazníkovém šetření u části zapojených obcí. „Téměř polovina respondentů odpověděla, že dokumenty nepovažuje za přínosné nebo je nezná a nevyužívá,” uvedl NKÚ.

Oba projekty tak byly podobně zaměřené a často se věnovaly totožnému území. „Na projektech také v některých případech pracovali stejní lidé, což se promítlo do výsledné podoby některých dokumentů. U vybraného vzorku 20 strategií kontroloři našli v devíti z nich shodné části textů a další shodné prvky,” poukázal NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám