Hlavní obsah

Bagry v Ralsku likvidují budovu štábu sovětské armády

Právo, Michael Polák

Další pozůstatky po sovětské okupační armádě mizí z bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku. Tento týden začala demolice tří budov někdejšího štábu, ležícího u cesty spojující sídliště v Ploužnici s letištěm Hradčany.

BEZ KOMENTÁŘE: Bagry v Ralsku demolují budovy po sovětské armáděVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Přestože od odchodu sovětské armády z Ralska uplynulo už 26 let, v rozsáhlém území s rostoucím turistickým ruchem zůstává dodnes více než 170 ruin budov, které tu postavila sovětská armáda pro své důstojníky a vojáky.

„Na zbourání všech bychom potřebovali 150 miliónů korun,“ uvedla Jitka Volfová (ANO), náměstkyně hejtmana Libereckého kraje. „Proto musí demolice probíhat postupně. Prioritně se zaměřujeme na demolice nejhorších ruin, u kterých hrozí enormní riziko zřícení a které jsou v blízkosti obydlených lokalit,“ vysvětlila Volfová.

Demolice začaly už vloni, tehdy nechal Liberecký kraj za 3,5 miliónu korun srovnat se zemí někdejší kulturní dům sovětské armády. Teď kraj uvolnil další čtyři milióny korun. Ty z větší části pokryjí probíhající demolici budovy štábu, ale zaplatí se z nich i projekční přípravy následujících demolic. Navíc příští rok by měla jít na demolice více než čtyřnásobná částka, až 16,5 miliónu korun.

Foto: Michael Polák, Právo

Stopy po sovětské armádě mizí. Vloni v Ralsku srovnali se zemí bývalý kulturní dům, teď jde k zemi i generální štáb Sovětů.

„Odstraňování zchátralých objektů v bývalém vojenském prostoru bude od příštího roku intenzivnější. Už nyní máme projektovou dokumentaci k dalším třem budovám v havarijním stavu, s jejichž likvidací počítáme v začátku příštího roku. Do dvou let kraj zajistí zbourání všech dvaceti nejhorších ruin nedaleko Ploužnice,“ uzavřel náměstek hejtmana Marek Pieter (SLK).

Po štábu by měly následovat demolice bývalé stanice technické kontroly, ubikace a kotelny se skladem uhlí. V následující vlně by měla přijít na řadu i demolice původní čerpací stanice pohonných hmot, vrátnice, administrativního střediska a další kotelny.

Reklama

Výběr článků

Načítám