Hlavní obsah

Ošťádal stáhl žalobu na Zemana kvůli nejmenování profesorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzik Ivan Ošťádal a Karlova univerzita v úterý stáhli žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Ošťádal se domáhal toho, aby soud určil, že prezident postupoval nezákonně, když jemu a univerzitě nedoručil své rozhodnutí o nejmenování Ošťádala profesorem. Řekla to Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, který se ve středu měl žalobou zabývat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fyzik Ivan Ošťádal na archivním snímku

Článek

V žalobě, kterou měl soud projednat, napadal fyzik to, že jemu ani univerzitě Zeman nezaslal rozhodnutí o jmenování. Dále žádal, aby soud prezidentovi uložil povinnost rozhodnutí škole i Ošťádalovi doručit. "Oba žalobci zaslali soudu, že berou žalobu zpět, řízení proto bude zastaveno," řekla bez dalších podrobností Puci.

Fyzik podal v minulosti i žalobu, ve které napadal ve věci jmenování profesorem prezidentovu nečinnost, tu však soudy zamítly. Jejich rozhodnutí v pondělí potvrdil Ústavní soud. [celá zpráva]

Soudy dospěly k názoru, že v době jejich rozhodování prezident nečinný nebyl. Loni v lednu 2016 - dva měsíce po podání žaloby - napsal dopis tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD), ve kterém uvedl, že Ošťádala nejmenuje.

Zeman nepodepsal dekrety tří navržených profesorů z Karlovy univerzity a Vysoké školy ekonomické v květnu 2015. Vedle Ošťádala, u nějž prezident poukázal na údajné někdejší kontakty s komunistickou Státní bezpečností, tak na profesuru nedosáhli ředitel Národní galerie Jiří Fajt a politolog Jan Eichler.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám