Hlavní obsah

Povolební postup Zemana a Babiše nesmiřitelně rozdělil národ

Téměř polovina Čechů souhlasí s povolebním postupem předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro server iRozhlas.cz. Babiš se snaží o sestavení menšinové vlády. Prezident, který v Lánech přijal zástupce všech parlamentních stran, mu přislíbil první dva pokusy na získání důvěry Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman a Andrej Babiš na Čapím hnízdě, duben 2016

Článek

S Babišovými kroky souhlasí 49 procent lidí, přičemž 16 procent uvedlo, že souhlasí „rozhodně”, Proti je 39 procent dotázaných. „Více se s ztotožňují voliči hnutí ANO nebo SPD. A jsou to častěji voliči Miloše Zemana,” uvedl Martin Buchtík z Medianu. Babiš, jehož hnutí získalo ve Sněmovně 78 křesel, stále nemá pro svou vládu vyjednánu většinovou podporu poslanců.

Zemanův postup schvaluje 46 procent lidí, z toho 17 procent „rozhodně”. Nesouhlasí 45 procent dotázaných. „Míň často souhlasí lidé s vysokoškolským vzděláním. Naopak logicky jeho podporovatelé z roku 2013 daleko více souhlasí s jeho kroky,” dodal Buchtík. Zeman po Babišovi nechce 101 poslaneckých podpisů pro podporu vlády, aby šéfa ANO nemohl nikdo při sestavování kabinetu vydírat.

Volby jasně vyhrálo ANO 2011, které díky půldruhému miliónu hlasů obsadilo ve dvousetčlenné Sněmovně 78 křesel. Pětadvacet poslanců bude mít ODS, po 22 mandátech Piráti a SPD. KSČM a ČSSD získaly shodně 15 křesel, o zbytek se podělily KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Průzkum společnosti Median se uskutečnil 15. a 16. listopadu a zúčastnilo se ho více než 1000 lidí starších 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám