Hlavní obsah

Zeman prý chce zabránit Babišovu vydírání, ale u jiných mu to nevadilo, řekl Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu v Lánech přijal k povolebnímu jednání zástupce TOP 09. Pokračovala tak série schůzek s představiteli jednotlivých stran, které se dostaly do Sněmovny. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl vědět, proč prezident po hnutí ANO nevyžaduje garanci sněmovní většiny, vysvětlení hlavy státu ho neuspokojilo.

Záznam: Briefing po setkání prezidenta Miloše Zemana s vedením TOP 09 v LánechVideo: ČTK

 
Článek

Zeman prý po Andreji Babišovi nepožaduje 101 podpisů proto, aby šéf ANO při sestavování vlády „nemohl být vydírán“, tlumočil Kalousek prezidentovo vysvětlení, proč najednou ustoupil od dosavadní praxe. Kalouska zaujalo, že podobné obavy neměl i v minulosti u jiných aktérů. TOP 09 Zemana už dříve za jeho postup kritizovala a připomínala, že hlava státu poslanecké podpisy vyžadovala před čtyřmi roky po současném premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) nebo v létě 2013 po Miroslavě Němcové (ODS), která se snažila sestavit nový kabinet po demisi Petra Nečase (ODS).

„Přiznám se, že tohle stanovisko sice s respektem beru na vědomí, ale nechápu ho. To znamená, že Sobotka nebo Němcová vydíráni být mohli, Babiš nikoli,” řekl Kalousek.

TOP 09 nechce blokovat ustavení Sněmovny

Kalousek a první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek při schůzce se Zemanem také popřeli, že by strana měla v úmyslu příští týden blokovat ustavující schůzi Sněmovny dlouhými projevy. Podle nich to nikdy nebyl záměr TOP 09. Kalousek řekl, že pouze usiluje o to, aby se jasně ukázala většina, která vládu ANO podporuje. Podle něj k té většině budou patřit všichni, kdo dají při volbě předsedy Sněmovny hlas Radku Vondráčkovi (ANO).

„Nemohu říci, že jsme měli na zásadní věci stejné názory, ale jsem rád, že jsme si je vyměnili,“ uvedl Kalousek.

V reakci na dotaz na prezidentův zdravotní stav Kalousek uvedl, že jej prý „zastihli ve velmi dobré formě“.

Bez oběda, ale nad zákuskem

Zeman v Lánech přijímá zástupce jednotlivých stran. Doposud se jednalo o pracovní obědy, v případě TOP 09 však Hrad rozhodl, že vzhledem k volebnímu výsledku strany bude stačit schůzka u kávy a zákusku. [celá zpráva]

„Dostali jsme výborné domácí koláčky,” glosoval po jednání Kalousek.

Na podobný formát setkání se tak podle všeho mohou „těšit” i zástupci hnutí STAN, kteří kolečko vyjednávání zakončí.

V úterý Zeman jednal s představiteli lidovců, kteří upozornili, že v nové Sněmovně zatím nejsou jasné role koalice a opozice. Naráželi tak na skutečnost, že vítězné hnutí ANO může navzdory proklamacím o menšinovém kabinetu spoléhat na tichou podporu komunistů a SPD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám