Hlavní obsah

Zeman: Bartík je svině. Kromě omluvy po něm budeme chtít pět miliónů

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov oznámil, že po brněnském politikovi Svatopluku Bartíkovi kvůli údajně lživým tvrzením o jeho zdravotním stavu, bude kromě omluvy požadovat také pět miliónů korun.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman na setkání se zastupiteli v sídle krajského úřadu v Olomouci

Článek

Radní městské části Brno-střed Bartík na svém Facebooku uvedl, že prezident trpí rakovinou v terminálním stadiu a zbývá mu maximálně sedm měsíců života. [celá zpráva]

„Budeme vyžadovat nejen omluvu, ale i pět miliónů korun,“ prohlásil Zeman s tím, že peníze budou vloženy do volebního fondu a později půjdou na charitu, konkrétně „na Klokánky“. V souvislosti se zveřejněním informace o rakovině Zeman Bartíka v televizi označil za ”svini”.

„Kdybych použil svého oblíbeného výrazu, že ten člověk je svině, tak mě někdo obviní z vulgarismu. Ale on je svině, protože tohle se prostě nedělá,“ řekl prezident.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnský politik Svatopluk Bartík na archivním snímku.

Prezident zopakoval, že jeho lékaři vydali zprávu, že je zdráv a rakovinu nemá. „Budeme po něm vyžadovat nejen omluvu, ale také pět miliónů korun. A víte proč zrovna pět miliónů korun? Protože tu byl jiný případ útoku – jmenovalo se to Václavka a Dášenka,“ řekl Zeman a připomněl soudní spor prezidenta Václava Havla. Ten koncem devadesátých let požadoval za karikaturu na billboardu právě pět miliónů korun, vrchní soud mu přiznal desetinu - tedy půl miliónu.

Žalobu a trestní oznámení na Bartíka podal Zemanův právní zástupce ve středu. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Ve věci lživých tvrzení S. Bartíka bylo dnes podáno prostřednictvím právního zástupce pana prezidenta: trestní oznámení pro podezření z trestného činu pomluvy, dále pak žaloba na ochranu osobnosti a návrh na předběžné opatření soudu, aby S. Bartík informace stáhl a dále je nerozšiřoval,” uvedl Ovčáček, který v úterý informaci aktivně sdílel spolu s dementi. [celá zpráva]

Týž den informace o Zemanově zdravotním stavu odmítl jeho ošetřující lékař Miloslav Kalaš.

Bartík už ze svého facebookového profilu své dřívější tvrzení o špatném zdraví prezidenta stáhl. Nečekal prý, jakou vlnu negativních emocí vyvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám