Hlavní obsah

Pospíšil jde do boje o předsedu TOP 09, Schwarzenberg k témuž popíchl Lepše

– Praha

Pražská TOP 09 nominuje na předsedu strany Jiřího Pospíšila. V sobotu o tom rozhodl krajský sněm. O jiném potenciálním kandidátovi delegáti nehlasovali, čestný předseda Karel Schwarzenberg však poukázal jako na možného kandidáta na místostarostu Prahy 11 Jakuba Lepše. Nové celostátní vedení bude strana volit na sněmu koncem listopadu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pražská TOP 09 nominovala 4. listopadu na předsedu strany Jiřího Pospíšila (na snímku z 20. února 2014).

Článek

Pospíšil v tajném hlasování získal hlasy 77 procent delegátů, což je podle něj silný mandát. „V momentě, kdy jsem získal nominaci na své domovské půdě, tak můžu veřejně říci, že se budu ucházet o post předsedy TOP 09,” uvedl. Kromě Prahy už získal podporu na severní a jižní Moravě a v Královéhradeckém a Plzeňském kraji.

Pokud by uspěl, chce se Pospíšil zaměřit na přípravu na komunální volby, které budou příští rok. „Pokud budu zvolen, tak budu chtít, abychom spolupracovali se stranami z pravého středu, to znamená primárně se STAN a KDU-ČSL,” řekl. Tam, kde to bude vhodné, chce v komunálních volbách postupovat společně.

Kdyby se mě (Jiří Pospíšil) zeptal, já bych mu nedoporučil, aby kandidoval na předsedu TOP 09.
Miroslav Kalousek při oznámení, že už nebude kandidovat na předsedu strany<br />

Pospíšil se stal členem TOP 09 minulý týden, na kandidátce strany byl jako nestraník zvolen do europarlamentu a krajského zastupitelstva. Na případnou námitku, že do strany vstoupil teprve před několika dny a hned kandiduje na předsedu, Pospíšil uvedl, že s TOP 09 spolupracuje na různých úrovních již několik let.

Na kandidátce strany se loni dostal do krajského zastupitelstva v Plzeňském kraji a v roce 2014 do Evropského parlamentu.

Pospíšila tíží minulost. A co Lepš? nadhodil Schwarzenberg

Pospíšil byl v letech 2010 až 2014 místopředsedou ODS a za stejnou stranu byl ministrem spravedlnosti ve vládách Mirka Topolánka i Petra Nečase (oba ODS). V lednu 2014 se s občanskými demokraty rozešel. Nynější předseda strany Miroslav Kalousek, který kvůli volebnímu výsledku už nebude post obhajovat, nepovažuje Pospíšila právě kvůli dřívějšímu působení v ODS za vhodného nástupce.

„Tak jako já jsem zatížen svojí minulostí z dob, kdy jsem předsedal KDU-ČSL, tak on je úplně stejně zatížen z doby, kdy byl místopředsedou ODS,” prohlásil minulý týden Kalousek s tím, že by Pospíšilovi kandidaturu nedoporučil.

Foto: archiv TOP 09, ČTK

Místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš

Čestný předseda strany Schwarzenberg v diskuzi uvedl, že by se mu v čele TOP 09 líbil místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš, nebo někdo jemu podobný. Lepš v reakci řekl, že kandidaturu zváží. Nominaci sice v sobotu nezískal, podle stanov ho však může přímo na celostranickém sněmu nominovat jiný člen strany.

Delegáti se budou rozhodovat koncem listopadu

Sněm rozhodl i o dalších nominantech do vedení strany. Do předsednictva TOP 09 delegáti nominovali Tomáše Czernina a Markétu Pekarovou Adamová pro případ, že by se jí nepodařilo získat post první místopředsedkyně. Nominaci do výkonného výboru získali předseda pražské buňky Martin Dlouhý a starosta Libuše Jiří Koubek.

Nové vedení bude strana volit koncem listopadu. V pátek oznámila kandidaturu na předsedkyni strany bývalá pražská radní Ludmila Štvánová. V médiích se často zmiňují i ambice někdejšího viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera, který na sobotním sjezdu oznámil vstup do strany. [celá zpráva]

TOP 09 v celé republice získala ve sněmovních volbách jen 5,31 procenta hlasů, zatímco při minulých volbách měla 11,99 procenta. Ve Sněmovně tím ztratila 19 mandátů a nyní má jen sedm poslanců. V Praze skončila TOP 09 čtvrtá s 12,64 procenta, v Praze 6 byla s více než 16 procenty třetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Schwarzenberg: S odřenýma ušima, ale jsme tam

Už to vypadalo na propadák voleb, ale plíživé zklamání nakonec ve štábu TOP 09 vystřídalo nadšení, když strana překonalo pět procent. Čestný předseda Karel...

TOP 09 hledá náhradu za Kalouska

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přiznal, že uhráli slabý výsledek a nezbývá jim nic jiného, než jít do opozice. Ve štábu strany se ihned rozhořely diskuse,...

Výběr článků

Načítám