Hlavní obsah

Hutka má šanci na 1800 korun za perzekuci, zastal se ho Nejvyšší správní soud

Písničkář Jaroslav Hutka ve středu uspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) se stížností, kterou se domáhal odškodnění za své zadržení v sobě normalizace. Již dříve jej soudy rehabilitovaly, o finanční náhradu však podle nich požádal pozdě. Spor může být precedentem pro podobné případy.

Foto: Jan Šída, Právo

Písničkář Jaroslav Hutka

Článek

NSS zrušil rozsudek Městského soudu v Praze i rozhodnutí a usnesení ministerstva vnitra, podle kterých hudebník náhradu dostat neměl. O věci tak bude znovu rozhodovat ministerstvo, které se však musí držet rozhodnutí NSS.

Hutka může získat jen 1800 korun, ale jeho advokát Lubomír Müller uvedl, že rozhodnutí je precedenční pro lidi ve stejné situaci jako Hutka. O rehabilitaci požádal v květnu roku 2011, ale rozhodnutí se nedočkal před uplynutím termínu. Nemohl to přitom ovlivnit.

Specifickou náhradu mzdy za dovolenou v době omezení na svobodě ve výši 1800 korun za každý započatý měsíc přiznává rehabilitovaným vládní nařízení z roku 2009.

Zpěv písně měl být výtržnictvím

Hutka skončil v cele předběžného zadržení v roce 1977 pro podezření z výtržnictví. Zpíval totiž píseň Havlíčku, Havle. Justice po roce 1989 nejprve odmítla Hutku rehabilitovat, protože zákon se na tento trestný čin nevztahuje.

V roce 2009 přijala tehdejší vláda Mirka Topolánka nařízení o náhradě mzdy za dovolenou, na kterou nezákonně vězněným vznikl nárok, pokud by v případě pobytu na svobodě normálně pracovali. Bylo však nutné požádat o peníze do konce roku 2011.

Hutkovi se ovšem cesta k rehabilitaci otevřela až později díky dvěma nálezům Ústavního soudu, podle kterých nemělo jeho počínání povahu výtržnictví a rehabilitace se na něj vztahuje. Když Hutka později požádal o náhradu podle vládního nařízení, ministerstvo vnitra mu nechtělo vzhledem k pozdnímu podání vyhovět a Městský soud v Praze dal ministerstvu za pravdu. Hutka žádost dříve podat nemohl, protože podle předešlého názoru českých soudů se jej rehabilitace netýkala, což se změnilo až zásahem Ústavního soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám