Hlavní obsah

ČSSD nepostaví vlastního kandidáta na Hrad

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokracie nebude stavět vlastního kandidáta do blížící se prezidentské volby. Novinkám to potvrdil mluvčí ČSSD Mikuláš Klang. Zda strana podpoří Miloše Zemana nebo někoho jiného, zatím není jasné. Kandidáti na Hrad se musí registrovat na ministerstvu vnitra nejpozději 7. listopadu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Politické grémium odsouhlasilo, že ČSSD vlastního kandidáta stavět nebude,“ sdělil Novinkám Klang. Zda strana podpoří současnou hlavu státu nebo jiného adepta, zatím podle mluvčího není aktuální.

Někdejší šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka přitom dříve avizoval, že se o prezidentském kandidátovi rozhodne ve vnitrostranickém referendu. Rozhodnutí se nakonec odložilo až po sněmovních volbách.

Když se volil prezident před pěti lety, strana vyslala do klání o Hrad Jiřího Dienstbiera. Ten v prvním kole získal něco přes 16 procent hlasů a skončil na čtvrtém místě.

Andrej Babiš - Volba prezidenta České republiky 2018Video: Novinky

Kandidáta zřejmě nepostaví ani ANO. Předseda hnutí Andrej Babiš sice původně také mluvil o tom, že by ANO mohlo rozhodnout v referendu, minulý týden z toho ale začal couvat. Zda podpoří Zemana, zatím nesdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám