Hlavní obsah

Poslanecký klub ČSSD povede Jan Chvojka

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek se poprvé sešlo 15 nově zvolených poslanců ČSSD, aby ustavili svůj klub. Jednomyslně do svého čela zvolili dosluhujícího ministra pro lidská práva Jana Chvojku. Vystřídá tak bývalého šéfa Romana Sklenáka, který ve volbách neobhájil mandát. Soc. dem. zároveň nominovala na post místopředsedy Sněmovny současného šéfa dolní komory Jana Hamáčka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Chvojka

Článek

„Jsme připraveni ho podporovat na tento post, protože ho máme za velmi kvalitního kandidáta,“ uvedl po jednání klubu Chvojka. Hamáček by měl ještě jako stávající předseda řídit ustavující schůzi Sněmovny.

ČSSD by chtěla ve Sněmovně obsadit post předsedy sociálního výboru, nebo výboru pro zdravotnictví, obranu, zahraničí či bezpečnost.

Do mandátového a imunitního výboru nominovala ČSSD jako členku exministryni školství Kateřinu Valachovou. Do volební komise chce soc. dem. postavit poslance Dolínka a Ondřeje Veselého.

Nedostali nabídku

Klub ČSSD proti minulému volebnímu období výrazně prořídl. Zatímco dosud měla soc. dem. 50 poslanců, nyní se kvůli volebnímu zisku 7,27 procenta bude muset spolehnout na 15.

Klub nevyřešil otázku, jak se postavit k povolebnímu vyjednávání, které vede statutární místopředseda Milan Chovanec a volební lídr Lubomír Zaorálek. Ti počítají s tím, že strana zamíří do opozice. Menšinovou vládu ANO, o které hovořil v rozhovoru pro Právo předseda ANO Andrej Babiš, Zaorálek i Chovanec odmítli.

Sociální demokracie si po vzoru Masaryka musí připomenout schopnost říkat ne.
Lubomír Zaorálek, ministr

„Je to jen balónek, který Andrej Babiš vypouští do médií. Relevantní řeč se vede za stolem. Nedovedu si představit, že bychom takovou variantu podpořili,“ řekl Právu Chovanec. Podle Hamáčka je ještě diskuse na toto téma předčasná. „Na stole neleží žádná nabídka. Ale platí, že preferujeme opozici,“ řekl novinářům.

O postupu by se měli poradit soc. demokraté také na předsednictvu strany, které je plánováno na příští pátek. V prosinci by se pak mělo uskutečnit jednání Ústředního výkonného výboru.

Odpoledne se sešlo celé vedení soc. dem. – tedy Chovanec, Zaorálek, premiér Bohuslav Sobotka a místopředsedové Jan Birke, Jan Hamáček, Petr Dolínek a Michaela Marksová soc. demokraté u sochy Edvarda Beneše a poté šli průvodem k soše T.G. Masaryka, aby si připomněli Den vzniku samostatného Československa.

Čeká nás drobná práce. Návrat k lidem, se kterými musíme být víc a být s nimi na místech, kde žijí a naslouchat jim.

Poprvé zde veřejně promluvil ke kolegům v ČSSD po volební porážce volební lídr Zaorálek. „Sociální demokracie si po vzoru Masaryka musí připomenout schopnost říkat ne. Ne lidem, kteří se zdají silní a mocní, ale jejich zájmy jsou zcela protichůdné našemu programu,“ prohlásil Zaorálek.

„Čeká nás drobná práce. Návrat k lidem, se kterými musíme být víc a být s nimi na místech, kde žijí a naslouchat jim, abychom věděli, jaké jsou jejich každodenní starosti, protože jedině tak budeme schopni jim skutečně pomoci.“

„Je možné být vlastencem, a přitom nebýt proti těm druhým. Masaryk měl strach o osud českého národa. On je příkladem vlastenectví, které bychom si i my měli vybavit. Je třeba být v této zemi vlastencem způsobem, který ví, že jen silná Evropa je prostředím pro Českou republiku,“ prohlásil Zaorálek.

Reagoval zřejmě na snahu strany SPD Tomia Okamury vyvolat referendum o EU, o kterém již hovořila s jinými stranami zvolenými do Sněmovny v rámci povolebních vyjednávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám