Hlavní obsah

Ústavní soud posvětil zásah ve squatu Milada

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v úterý zamítl stížnost, kterou podala čtveřice stoupenců squattingu kvůli údajně nepřiměřenému zákroku policie při vyklízení někdejšího pražského squatu Milada.

Foto: Petr Janiš, Právo

Squat Milada

Článek

Policejní postup označili stěžovatelé za nezákonný, podle ústavních soudců ale policie základní práva squatterů neporušila a poskytla dostatečné vysvětlení, jak mohla vzniknout jejich zranění.

ÚS vyjádřil politování nad tím, že policie nepořídila z konfliktní situace videozáznam. Nejde však o důvod ke zrušení rozsudku. Policie podle ÚS logicky argumentovala obavami ze zranění kameramana a poškození techniky.

Mluvili o uličce hanby

Squatteři se na přelomu června a července 2012 sešli u příležitosti třetího výročí vystěhování vily, která v minulosti patřila k nejznámějším českým squatům. Zprvu byli venku, pak vnikli i dovnitř. Dům, který má soukromého vlastníka, policie vyklidila. Několik squatterů policie odvedla, později si stěžovali na bití v „uličce hanby” a hrubé zacházení.

Ústavní stížnost jim zbyla jako poslední mimořádný opravný prostředek, se žalobou u správních soudů totiž neuspěli. Ve stížnosti se dovolávali práva nebýt podrobeni mučení a jinému nelidskému či ponižujícímu zacházení.

Policie podle pravomocného rozsudku použila donucovací prostředky zákonným způsobem, a nikoliv bezdůvodně ani nepřiměřeně. Policisté také podle správních soudů hledali mírnější alternativu pro vyřešení situace. Účastníci akce ale odmítli opustit objekt dobrovolně před svítáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám