Hlavní obsah

Sněmovna je rozdrobená, ve hře je i menšinová vláda, tvrdí politologové

Fragmentovaná Sněmovna s dominujícím hnutím ANO. Tak vidí výsledky voleb politologové. Hnutí kolem Andreje Babiše podle nich přebralo voliče zejména ČSSD a komunistům, zatímco piráti oslovili prvovoliče a lidi ve městech. Ve hře je kvůli stíhání Andreje Babiše za údajný dotační podvod i menšinová vláda.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Za suverénním vítězem ANO skončila ODS druhá s osmnáctiprocentním odstupem, což je nejvyšší rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami v historii Sněmovny. Na třetí místo dosáhli Piráti, kteří dosud v dolní komoře neměli zastoupení. Výrazně zabodovalo také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, naopak pro dosud nejsilnější vládní stranu ČSSD jsou výsledky debaklem.

Pohoršili si také komunisté a lidovci. Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých křesel těsně překonali ještě TOP 09 a Starostové a nezávislí (STAN).

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do poslanecké sněmovny

Podle Pavla Šaradína z olomoucké Univerzity Palackého je postavení ANO mimořádné a předurčuje ho k dominanci ve vládě. Očekává, že ANO s nabídkou spolupráce nejdřív osloví současné vládní partnery, tedy ČSSD a lidovce. Daniel Kunštát z vysoké školy CEVRO Institut předpokládá, že ANO se pokusí složit dvoučlennou, maximálně tříčlennou koalici. Vedle obnovení nynější koaliční sestavy vidí jako reálnou spolupráci ANO s ODS.

Ve hře je i menšinová vláda

Vzhledem k Babišovu dosavadnímu stíhání kvůli zneužití evropských dotací si Kunštát umí představit variantu, že Babiš nebude premiérem, než se případ vyřeší. „To, že SPD i komunisté se nevymezovali vůči Andreji Babišovi, tak koneckonců může vést také k vytvoření menšinové vlády ANO s tolerancí těchto dvou subjektů,” podotkl Šaradín. Možné je podle něj i to, že nová Sněmovna Babiše nevydá policii k novému stíhání.

„Vždycky jsme tady měly dva silné subjekty a pak nějakou fragmentovanou scénu středně velkých a malých stran. Ale to, že bychom měli jednu silnou stranu a pak už v podstatě jen strany malé, to je pro nás úplně nová situace,” řekl v České televizi Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého. Devět stran podle něj znamená nejvíce fragmentovanou Sněmovnu v historii samostatné ČR, dokonce i více fragmentovanou, než bývaly České národní rady.

Levice propadla

Za třetí hlavní překvapení voleb vedle enormního zisku ANO a devíti stran zastoupených ve Sněmovně Šaradín označil výsledkový propad ČSSD. Sociální demokraté ani KSČM nedokázali podle něj přesvědčivě artikulovat levicová a sociální témata. Levicové voliče vysálo těmto stranám ANO, když si Babiš dokázal přivlastnit a prodat úspěchy ve vládě, míní Kunštát.

Babišovi se navíc podařilo situovat se do role někoho, kdo vede vzpouru proti starým stranám, připomněl Stanislav Balík z brněnské Masarykovy univerzity.

Podle Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha se u ČSSD letos projevil podobný efekt jako před čtyřmi lety u ODS. „Hnutí ANO, když už obsadilo ten středopravý prostor, tak se začalo více orientovat na středolevé voliče,” řekl.

Za neúspěchem ČSSD podle Justa stojí také vnitřní nejednotnost strany v uplynulých letech. Sociálním demokratům se v závěru kampaně nepodařilo přesvědčit voliče, že chtějí něco udělat s ekonomickou situací nejspodnějších vrstev, míní Balík. Zisky komunistů klesají dlouhodobě, v nynějších volbách se to jenom trošku zrychlilo možná i nástupem Okamury a Babiše, doplnil.

Vzestup ODS přinesla doba v opozici bez skandálů, obnovilo se tak voličské jádro strany, řekl Kunštát. Podle Justa pomohlo ODS k zisku více než 11 procent hlasů to, že strana má poměrně rovnoměrně rozloženou voličskou a členskou základnu i organizační strukturu, o kterou se může opřít.

Okamura navazuje na republikány

Lepší výsledek SPD než Okamurova minulého projektu Úsvit v předchozích volbách přičítá Kunštát „připravenější půdě” pro ideologické teze, které propaguje. „Rozšířil se pocit elementárního nebezpečí pro ČR,” podotkl Kunštát. Okamura podle něj oslovuje lidi s despektem k nynějšímu politickému systému, podle Šaradína SPD převzala část protestních hlasů komunistům.

Balík upozornil na to, že pokud se sečte výsledek komunistů a SPD, tak jde o podobný výsledek, jaký mívali komunisté a republikáni v letech 1992 až 2002. „Vždycky tu byla pětina populace, která byla antisystémově naladěna, a v tomhle směru SPD rozvíjí toto dědictví,” řekl.

V souvislosti s výsledkem TOP 09 upozornil Just, že strana tentokrát kandidovala samostatně, zatímco před čtyřmi lety ve spolupráci se Starosty. „Topka trochu doplatila na to, že ztratila strategického partnera,” řekl. Podle Kunštáta TOP 09 cílí na podobné voliče jako STAN a lidovci, od TOP 09 se navíc přesunuli mladí lidé z měst a prvovoliči k Pirátům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám