Hlavní obsah

V Opavě se volby protáhly o hodinu

Právo, plk
Opava
Aktualizováno

O hodinu déle volili lidé patřící do volebního okrsku 40 v Opavě, jejich volební místnost byla v objektu Mateřské školy Dětský svět ve Vaníčkově ulici. Důvodem byly ranní technické potíže a kolaps jedné z členek okrskové volební komise.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Občané mohli volit až do 15 hodin. Rozhodla o tom okrsková volební komise,“ potvrdila Miroslava Chlebounová z krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Dodala, že zákon na takové eventuality, které potkaly členy jedné z opavských okrskových komisí pamatuje. „Rozhodnutí a prodloužení lhůty pro volby je v pravomoci okrskové volební komise,“ poukázala.

Dvě mimořádné události

Opavský volební okrsek č. 40 postihly v sobotu ráno hned dvě mimořádné události. Lidé tak nemohli volit více než hodinu. Nejprve se nemohli členové volební komise, a následně ani voliči, dostat do objektu mateřské školy.

„Jednalo se o technický problém se zámkem, ten se nakonec podařilo vyřešit,“ vysvětlila Chlebounová s tím, že hlasování muselo být přerušeno na 45 minut. „Zákon na tyto eventuality pamatuje, umožňuje hlasování odročit maximálně o hodinu,“ poznamenala.

Jenže dlouho lidé volit nemohli. Okolo 9.30 přerušil hlasování zdravotní stav členky volební komise. „Hlasování bylo přerušeno na 20 minut kvůli kolapsu členky volební komise. Na místě zasahovali záchranáři,“ řekl Chlebounová.

Podle Chlebounové neomezí prodloužená lhůta pro volby zveřejňování prvních výsledků hlasování. Alespoň tak to potvrdilo krajskému úřadu ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám