Hlavní obsah

Šéf Finanční správy Janeček bydlí v centru Prahy za 1500 korun měsíčně. Včetně poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých 1493 korun měsíčně včetně poplatků platí šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček za garsonku v centru Prahy nedaleko Václavského náměstí, uvedl ve čtvrtek server iRozhlas.cz. Janečkův plat přitom vloni činil v průměru 150 tisíc korun měsíčně. Byt je v pátém patře přímo v budově Generálního finančního ředitelství. Úřad tvrdí, že pro jednoho z nejvyšších státních úředníků je to benefit, který dostává.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Článek

„Ve smyslu rozpočtových pravidel a na základě rozhodnutí generálního ředitele uhradí Generální finanční ředitelství ubytovanému částku ve výši 50 % úhrady za ubytování – tj. 1493 Kč,“ píše se v dodatku ke smlouvě o ubytování, kterou má web k dispozici.

Zda je tento benefit v pořádku a Janeček nebydlí v centru Prahy nepřiměřeně levně, aktuálně prověřuje ministerstvo financí, tedy nadřízený orgán Finanční správy. Byty se totiž v lokalitě pronajímají minimálně za 11 000 korun bez poplatků.

„Ministerstvo financí se způsobem, jakým Generální finanční ředitelství pronajímá své ubytovací kapacity, v současnosti zabývá,“ uvedl pro Radiožurnál bez dalších podrobností mluvčí resortu Michal Žurovec.

Janeček Radiožurnálu vzkázal, že je vše v souladu se zákonem a že nejde o žádné exkluzivní bydlení. Cenu nekomentoval. „Režim ubytoven, na který se ptáte, byl nastaven před mým jmenováním na GFŘ,“ napsal e-mailem Janeček.

Mluvčí úřadu Petra Petlachová doplnila, že pokoj připomíná vysokoškolskou kolej. Studenti za podobný typ zaplatí až čtyřnásobek, připomíná ale Radiožurnál.

Kromě Martina Janečka bydlí na této adrese i náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Cenou jejího nájmu se ministerstvo financí rovněž zabývá. Za byt 1+1 platí necelých 5000 včetně poplatků.

Anketa

Měli by podle vás státní úředníci pobírat benefity ve formě velmi výhodného bydlení?
Ano
2,9 %
Ne
97,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18061 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám