Hlavní obsah

Dalším prezidentským kandidátem je Jiří Hynek, získal podpisy poslanců

• Aktualizováno

Kandidát Realistů Jiří Hynek získal pro prezidentskou volbu 22 podpisů poslanců napříč politickým spektrem. V lednu příštího roku se tak může ucházet o hlasy voličů.

Foto: Karolina Brodníčková, Právo

Jiří Hynek (vlevo) s Petrem Robejškem

Článek

Hynek je šéfem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Jeho kandidaturu podpořila řada členů sněmovního branného výboru. Opřel se tak o podporu nejméně 20 poslanců, která je jednou ze tří možností potvrzení kandidatury. Většina kandidátů se spoléhá na podporu občanů, jejichž ověřených podpisů potřebují 50 tisíc, třetí možností je podpora od nejméně deseti senátorů.

Zájem o kandidaturu na prezidenta projevilo zhruba deset lidí. Mezi nejvážnější uchazeče, kteří již získali potřebných 50 000 podpisů voličů, patří současný prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček.

Senátorskou nominaci mají diplomat Pavel Fischer a místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), ten ale zatím nepotvrdil, že se volby zúčastní.

O kandidaturu má dále zájem i lékař a aktivista Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA, předseda strany Rozumní a hudebník Petr Hannig nebo exposlanec Otto Chaloupka. Kandidovat chce i někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl. Jak bude probíhat volba prezidenta a kdo všechno se jí zúčastní najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám