Hlavní obsah

Rybáři loví Rožmberk a líčí i na dvoumetrového sumce Standu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V půl osmé ráno odstartoval v pátek prvním zátahem třídenní výlov krále rybníků - jihočeského Rožmberka. Se svou rozlohou 647 hektarů patří k největším českým rybníkům. Rybáři očekávají výnos podobný jako v minulých letech, přibližně 160 tun tržních ryb a také desetitisíce návštěvníků. Všichni jsou zvědaví i na to, zda v sítích uvízne dvoumetrový sumec Standa.

BEZ KOMENTÁŘE: Výlov rybníka RožmberkVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Sumce vypustili rybáři do Rožmberka před několika lety, ale už dva roky ho při výlovu nevytáhli.

„Zatím v sítích určitě nebyl. Možná je stále v korytě Staré řeky, ale uvidíme při dalších zátazích. Určitě se na něj všichni těšíme,“ sdělil Právu po prvním zátahu Stanislav Vestfál, vedoucí střediska Rožmberk společnosti Rybářství Třeboň. Téměř s jistotou by se měl však v sítích objevit dvacetikilový kapr Pepa, kterého rybáři vytáhli i minulý rok a zase jej do rybníka vrátili.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Třeboňští rybáři očekávají, že výnos z Rožmberka bude 160 tun ryb.

Na výlovu pracovala od pátečního rána asi čtyřicítka rybářů a sledovaly je hned v první den stovky lidí. Rožmberk je největší rybník v Čechách, ale z hlediska vylovených ryb patří spíše do průměru.

„Tyhle výlovy jsou výjimečné především svojí atmosférou. Rožmberk je největší a budeme tvrdit, že i nejhezčí. Nikde jinde nepotkáte tolik lidí, kteří nás při práci sledují a chodí až k lovišti. Očekáváme, že do neděle vylovíme 160 tun ryb, z čehož 140 tun tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci,“ uvedl Vestfál.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů trvá tři dny.

Výlov Rožmberka je hlavně komerční záležitostí, kterou rybáři organizují. V pátek dopoledne si návštěvníci mohli vyzkoušet například simulátor lovu ryb na udici, projít celý výlov s výkladem, a především ochutnat řadu dobrot jako například rybí polévku, filety, řízky, nebo vyhlášené kapří hranolky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Třeboňští rybáři zahájili v pátek výlov největšího českého rybníka Rožmberk.

„Na výlov jsme přijeli z Třeboně na kole, protože tam trávíme dovolenou. Určitě si pochutnám na rybě, hlavně mě ale zajímá, jak výlov probíhá. Má to tady atmosféru,“ pochvalovala si Jiřina Podlipská z Plzeňska.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Výlov rybníku Rožmberk

Návštěvníci si samozřejmě mohou ryby koupit i na místě. Kilogram kapra stojí 75 korun, candát 370, sumec 210 a například štika 270 korun za kilogram.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční kapři podraží

Na jihu Čech začaly podzimní výlovy, i když rybáři zatím zatahují sítě jen na menších rybnících. Kaprů by mělo být na vánoční stůl dostatek, zřejmě si za ně...

Výběr článků

Načítám