Hlavní obsah

Pavel Fischer potvrdil kandidaturu, v kampani postrádá nosná témata

Novinky, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší velvyslanec ve Francii a nynější ředitel agentury STEM Pavel Fischer ve čtvrtek potvrdil, že získal podporu více než deseti senátorů napříč politickým spektrem a bude se v příštím roce ucházet o post prezidenta.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pavel Fischer

Článek

Fischer má podle svých slov podporu od senátorů za ČSSD, KDU-ČSL, STAN i za TOP 09 a za nezávislé. Jejich seznam zveřejní později. S nabídkou ke kandidatuře ho prý oslovil senátor Jiří Šesták (KDU-ČSL).

Fischer bere prezidentskou funkci jako službu, proto nabízí své zkušenosti z diplomacie i práce v prezidentské kanceláři. Zároveň nechce nečinně přihlížet tomu, co se děje.

Vzpomněl Havlovo výročí

Podle Fischera v dosavadní kampani chybí prezidentská témata, což parafrázoval tak, „jako kdyby v harmonii společnosti chyběla melodie”.

Podle něj chybí témata rozvoje venkova do budoucna, jakou roli chceme hrát ve světě, jak zajistit důstojný život seniorům, jak otevírat našim mladým dveře do zahraničí.

Fischer je držitelem francouzského Řádu čestné legie a před diplomatickým angažmá působil v prezidentské kanceláři Václava Havla. Na spolupráci s ním vzpomněl i ve čtvrtek, když připomněl Havlovy nedožité narozeniny.

Podporu od senátorů již dříve oznámili místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS) a bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl. Kubera se přitom ještě nerozhodl, zda bude kandidovat.

Více než potřebných 50 tisíc podpisů pro kandidaturu vedle nynějšího prezidenta Miloše Zemana dosud nasbírali také bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček a podle svých slov i podnikatel Václav Boštík.

Více informací týkající se volby prezidenta republiky najdete v našem speciálu.

Zapojit se do voleb chtějí také například bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek za ODA, šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek za Realisty, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek a politik Miroslav Sládek. Kandidovat chtějí také exposlanec a místopředseda strany Republika Otto Chaloupka nebo hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Jedinou ženou, která se chce ucházet o prezidentskou funkci, je zatím herečka Jana Yngland Hrušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám