Hlavní obsah

Firma Liglass, za niž se Mynář přimlouval v Kyrgyzstánu, finančně podpořila jeho SPO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Liglass Trading, za niž u kyrgyzských vládních představitelů lobboval kancléř Vratislav Mynář kvůli zakázce na stavbu vodních elektráren, loni darovala Straně práv občanů (SPO) 200 000 korun. Vyplývá to z výroční zprávy strany, kterou Mynář dříve vedl. Za firmu se přimlouval i prezident Miloš Zeman, jehož jménem se partaj zaštiťovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Článek

Informaci o sponzorském daru ve středu přinesl server Aktuálně.cz s odvoláním na výroční zprávu SPO. Dvousettisícový dar od Liglass Tradingu podle serveru straně připutoval loni, tedy ve stejný rok, kdy se v Kyrgyzstánu Mynář za firmu bil.

„Jsem od roku 2013 řadovým členem, předsedou krajské organizace, nemám s financováním strany nic společného,” citovala kancléře ČTK. Mynář prý o daru nevěděl. „Pokud to takhle je, tak já o tom nevěděl a spojovat to je hloupost,” dodal.

Mynář stranu v minulosti vedl, nyní je předsedou organizace ve Zlínském kraji. Dříve se strana rovněž zaštiťovala osobou prezidenta Miloše Zemana, v roce 2014 však na jeho žádost od přízviska „Zemanovci” upustila.

Současný předseda SPO Jan Veleba odmítl spekulovat, zda dar nějak s Mynářovou přímluvou souvisí. Nemá o něm prý žádné informace, a odmítl jej proto komentovat.

„S médii mluvit nebudu,” odbyl redaktory Aktuálně.cz i majitel společnosti Liglass Trading Michael Smelík.

Miliardová zakázka pro neznámou firmu

Od počátku kauzy je nejasné, co Hrad k doporučení firmy bez zkušeností v oboru a s minimálním obratem k účasti na miliardové zakázce vedlo.

Společnost sídlí v chátrajícím objektu v Líšném u Železného Brodu. V loňském roce zaměstnávala podle informací z obchodního rejstříku citovaných agenturou ČTK dva lidi, uskutečnila zakázky za pouhých 612 000 korun a její hospodaření skončilo bezmála milionovou ztrátou. Smlouva na výstavbu kaskády vodních elektráren v Kyrgyzstánu přitom přesahovala podle Aktuálně.cz 12 miliard korun.

Mynář se za ni přimlouval dopisem, hradní kancléř už dříve řekl, že tak činil „v dobré víře”. [celá zpráva] „Obrátili se na mě písemně, zda jim jsem schopen pomoci. Sepsal jsem dopis, kterých jsem za svoje působení na Hradě napsal asi dvacet,” uvedl. [celá zpráva]

Zeman firmu doporučoval dokonce osobně – podle svých slov ji zmínil na základě údajů ministerstva průmyslu a obchodu. Vedení resortu však jeho slova odmítlo.

Liglass Trading měla podle dohody s kyrgyzskou vládou vystavět kaskádu vodních elektráren, ale nedodržela podmínky dohody, tedy nepřevedla sumu 37 miliónů dolarů (asi 807 miliónů korun) na vyplacení původního ruského investora.

Premiér Sapar Isakovv proto v září ohlásil, že vláda smlouvu s Liglass Trading vypoví. Smelík jakékoli pochybení odmítá a z nedodržení dohod naopak viní Kyrgyzstán. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám