Hlavní obsah

Zeman už má povinný transparentní účet, začíná vybírat na kampaň

Prezident Miloš Zeman si v sobotu zřídil povinný transparentní účet pro prezidentské volby. Upozornil na to Český rozhlas - Radiožurnál. Účet si musí zájemci o účast v přímé volbě zřídit do pondělka. Většina potenciálních kandidátů už transparentní volební účet má.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Již několik měsíců mají transparentní účet například bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček, kteří stejně jako Zeman ohlásili, že již disponují více než 50 tisíci podpisy nutnými pro občanskou nominaci.

V sobotu kolem páté hodiny se na Zemanově účtu, zřízeném dva dny před povinným termínem, objevila první stokoruna. Drahoš měl na svém účtu ke konci srpna zhruba 10,3 miliónu korun a Horáček podle dostupného výpisu ke konci července 2,7 miliónu.

Účty si již nechali dříve zřídit také třeba lékař a aktivista Marek Hilšer či bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA. V prezidentské kampani smí každý z kandidátů utratit nejvýše 40 miliónů korun.

Zájemci o křeslo hlavy státu musí do 7. listopadu podat přihlášku ministerstvu vnitra, které nejpozději 24. listopadu rozhodne o jejich připuštění k volbám.

Prezidentské volby proběhnou v pátek 12. a v sobotu 13. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám