Hlavní obsah

Na leteckou přehlídku CIAF dorazí do Hradce Králové přes 80 strojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně osm desítek strojů se od 2. do 3. září představí na každoročním mezinárodním leteckém festivalu CIAF v Hradci Králové. Fanoušci letecké techniky se mohou těšit na vrtulníky a vojenské i akrobatické stroje z 12 států.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Stíhací letoun Suchoj Su-27 z výzbroje ukrajinské armády.

Článek

„Letiště bude pro veřejnost otevřené po oba dny od 8.00, letové ukázky začnou od 11.00 a předpoklad je, že budou končit před pátou hodinou,” říká za pořadatele Aleš Cabicar. Ti slibují, že se na hradeckém nebi představí v letových ukázkách vojenské proudové stroje, vrtulníky, k vidění budou také sólová vystoupení či akrobatické skupiny.

Například belgické letectvo představí na festivalu vrtulník A-109, který bude doprovázen letounem středního doletu C-130J Hercules. Přesný letový program zveřejní pořadatelé den před zahájením akce. „Do Hradce Králové přiletí ukrajinští SU-27, SU-24M v doprovodu transportního letounu IL-76,” láká návštěvníky Cabicar.

Letecká show do Hradce Králové v minulých letech přilákala desítky tisíc fandů letectví, například loni dorazilo na 40 000 lidí, kteří mohli vidět například lehký útočný a pozorovací letoun OV-10 Bronco z Francie a dalších devět desítek letadel a vrtulníků.

CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993. Výjimkou byla několikaletá přestávka, kdy byl v Brně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám