Hlavní obsah

Policejní šéf se postavil za vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf pražské policie Miloš Trojánek odmítl snahu o diskreditaci policie a politizaci vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Minulý týden kvůli ní policie požádala Sněmovnu o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Trojánek ve svém pondělním stanovisku zveřejněném na policejním webu odmítl spekulace o tom, že žádost o vydání poslanců byla načasována tak, aby ovlivnila podzimní volby do Sněmovny. „Policisté krajského ředitelství, v jehož čele stojím, byli a jsou apolitičtí a řídí se výhradně zákony této země,” uvedl a připomněl, že vyšetřování kauzy je dlouhodobě pod tlakem médií i veřejnosti.

„Jsem nepříjemně překvapen snahou některých jednotlivců, kteří se snaží celé prověřování této kauzy zpochybnit a zpolitizovat. Proti tvrzením, že pražská policie v této věci pracuje na jakousi politickou objednávku, se důrazně ohrazuji,” uvedl dále šéf pražských policistů.

Vyšetřovatel Pavel Nevtípil, jehož v prohlášení sice nejmenuje, ale z kontextu jeho jméno přímo vyplývá, patří podle Trojánka mezi nejzkušenější a má jeho plnou důvěru. Nevtípila kritizoval Babiš v oficiálním prohlášení k policejní žádosti. „Dostal to na starost ten 'správný' policajt, pan Nevtípil, který figuroval v kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli Sittovi," napsal s tím, že ho policejní vyšetřování nepřekvapilo a že ho považuje za politický boj.

Státní zástupce o všem věděl

Trojánek rovněž odmítl spekulace o špatné koordinaci se státním zastupitelstvím. Proti tvrzením, že detektivové neinformovali o zaslání žádosti Sněmovně státního zástupce, se pražská policie bránila už v pátek. „Dozorový státní zástupce byl srozuměn i s posunem v prověřování a informován o předání žádosti o udělení souhlasu s trestním stíháním poslanců Poslanecké sněmovně,” uvedl však Trojánek.

Policie o vydání poslanců ANO požádala minulý týden ve čtvrtek. Žádost bude tento týden v pátek projednávat mandátový a imunitní výbor, který může Sněmovně dát doporučení. Ta bude záležitost probírat patrně na zářijové schůzi.

Babiš označil žádost policie za „poslední zoufalou snahu tradičních politiků a jejich zkorumpovaného systému” se jej zbavit a ovlivnit volby. [celá zpráva] Faltýnek uvedl, že své trestní stíhání v kauze považuje za šikanu ze strany policie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám