Hlavní obsah

Mléčný vzduch, hrozný hukot a už to frčelo. Bohuslavičtí popisují řádění větrné smršti

Bohuslavice

Ničivá větrná smršť, která v pátek vpodvečer zasáhla Bohuslavice na Náchodsku, za sebou zanechala desítky poničených domů a obyvatelům způsobila drastické zážitky. Byl to hrozný hukot, shodují se lidé, kteří větrnou smršť sledovali ze svých oken. Po zahradách létaly kusy střech, běsnící živel vyvracel a kácel stromy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Poničené náhrobky na hřbitově v Bohuslavicích

Článek

Stopy ničivého živlu jsou v Bohuslavicích patrné prakticky na každém kroku. Před mnoha domy leží hromádky rozbitých tašek, na zahradách se válí kusy plechů ze střech a větve.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V Bohuslavicích začaly opravy.

Před obecním úřadem vichr zvedl betonový kryt hlavního uzávěru plynu a rozbil ho na malé kusy. Náporu větru neodolala ani dřevěná autobusová zastávka, vichr dokonce ohýbal dopravní značky.

Šlo to ve dvou fázích

„Byl to mžik, šlo to ve dvou fázích, na konci vesnice se asi srazila teplá a studená fronta a pak už to frčelo. Jeden ze sousedů říkal, že viděl, jak se na vesnici valí dvě točící turbíny úplně mléčného vzduchu,” svěřil se Svatoslav Jeník, kterému smršť poškodila část střechy a poničila zahradu.

Trápí ho i to, že nejde elektřina. „Mražáky vyházíme, protože elektřina půjde asi až v pondělí kvůli poničeným přivaděčům. Máme alespoň dobrý zážitek, ale hlavně že jsme v cajku,” řekl Jeník.

Po větrné smršti se také snažil dovolat meteorologům, aby se ujistil, že už další nápory větru nehrozí. „Zklamalo mě, že mě odkázali jen na placenou linku, takže jsem raději zavolal svým známým na hradecké letiště, kteří mi řekli, že už je to naštěstí pryč,” posteskl si Jeník.

Větrná smršť se obešla bez zranění

Skutečnost, že při větrné smršti nebyl v obci nikdo zraněn, označila za obrovské štěstí sedmašedesátiletá žena žijící v domku na dohled od kostela. Vítr poškodil střechu jejího domu, zlomil hrušeň v rohu zahrady a zdemoloval skleník. Na zahradě leží také kusy plechu a střešních tašek z okolních domů.

„Byla to jen chvíle a taková spoušť, žiju tady celý život a nikdy jsem nic podobného nezažila,” říká žena do řevu motorových pil, kterými muži rozřezávají popadané stromy.

Přímo u hlavní silnice na Hradec Králové vzal vítr z rekonstruovaného domu celou střechu, na místě v sobotu dopoledne jeřáb sundával komín, který vichr vyvrátil, na trávníku u domu ležely rozházené kusy štítové zdi.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V Bohuslavicích začaly opravy.

„Komín byl úplně nový. Odneslo to celou střechu a dokonce zbořilo nově postavené příčky v prvním patře,” popsala škody žena postávající na zahradě vedle vyvrácených stromů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vichr v Bohuslavicích trhal střechy.

K domu mezitím přicházeli další pomocníci s pracovními rukavicemi, které žena rozesmála svým prohlášením, že původně rekonstrukci domu neplánovali takhle rozsáhlou. „Hlavní ale je, že se nikomu nic nestalo,” dodala.

O zážitky z přicházející větrné smršti se podělili o lidé na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám