Hlavní obsah

Do EU nesmí psík mývalovitý nebo ondatra. Jsou to invazivní druhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do seznamu nepůvodních invazivních druhů přidala Evropská komise devět dalších rostlin a tři živočichy. Nově mezi ně bude patřit například ondatra, psík mývalovitý nebo bolševník, uvedla Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí. Dovoz invazivních druhů kontrolují na pražském letišti veterináři.

Foto: Profimedia.cz

Psík mývalovitý

Článek

Tyto druhy se nemají hromadně likvidovat, pouze ve volné přírodě omezovat. Jak omezení budou vypadat, si každý stát určuje sám.

„Druhy se nesmějí kromě jiného záměrně přivážet na území EU, a to včetně převozu přes toto území pod celním dohledem, držet, chovat, přepravovat do, z nebo v rámci EU, dále uvádět na trh nebo uvolňovat do životního prostředí,“ řekla Pospíšilová.

Členovi zahraniční komise Českomoravské myslivecké jednoty Bohumilu Strakovi se nelíbí, že na to úřad neupozornil dříve. Že ministerstvo nekomunikovalo, mu vyčítá i Český zahrádkářský svaz.

Seznam byl doplněn o rostliny plevuňku Alternanthera philoxeroides, klejichu hedvábnou, vodní mor kanadský, barotu chilskou, lipnici Mocrostegium vimineum, dochan setý, stolístek různolistý, ale také o bolševník velkolepý nebo netýkavku žláznatou.

Bolševník navrhlo Česko

„ČR navrhla a v rámci projednávání obhajovala doplnění bolševníku velkolepého jako jednoho z nejznámějších a velmi problematických druhů invazních rostlin u nás i v celé EU,“ podotkla Pospíšilová.

Mezi živočichy se nově zařadil i psík mývalovitý nebo husice nilská. Stát podle Pospíšilové vznášel připomínky k návrhu na zařazení například ondatry pižmové, která v ČR nepůsobí významné environmentální problémy.

„Navíc je u nás v rámci myslivosti zařazena mezi lovnou zvěř a již nyní je tedy určitým způsobem regulována. Na seznam ji navrhly a prosadily státy jižní Evropy, v nichž se ondatře daří lépe než u nás a škodí zejména břehovým porostům a stavěním nor v hrázích,“ dodala Pospíšilová.

Pašování raků

Veterináři od loňského léta, kdy začali na pražském letišti kontrolovat na základě evropské legislativy dovoz nepůvodních invazivních živočichů, zjistili jediné pochybení.

Šlo o snahu přivést 75 raků červených z Indonésie, sdělil už dříve mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Český zákon ohledně dovozu invazních druhů neexistuje a ministerstvo životního prostředí ho do konce volebního období ani neplánuje vládě předkládat, uvedlo v únoru.

Nařízení Evropské unie už loni uvedlo 23 druhů živočichů a 14 druhů rostlin, které svým neřízeným šířením v přírodě ohrožují evropskou biodiverzitu, hospodářství i zdraví člověka. Na území Česka jde třeba o severoamerické druhy raků přenášejících račí mor, veverku liščí a popelavou nebo mývala severního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám